x close

Premierul Greciei l-a sunat pe Barack Obama pentru a-i cere sprijinul în negocierile cu creditorii

de A.B.    |    07 Iul 2015   •   20:31
Premierul Greciei l-a sunat pe Barack Obama pentru a-i cere sprijinul în negocierile cu creditorii 816 Foto: Agerpres
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, l-a sunat marţi pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, înaintea summitului Eurogrup, explicându-i că economia greacă are nevoie urgentă de un împrumut, relatează Reuters.

"Barack Obama a exprimat speranţa unui rezultat favorabil al negocierilor" Greciei cu creditorii internaţionali, a comunicat Casa Albă. "Statele Unite doresc menţinerea Greciei în zona euro", adaugă Preşedinţia SUA.
Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati