Antena 3 CNN Externe Premierul interimar irakian: Retragerea trupelor SUA ţine de competenţa Irakului

Premierul interimar irakian: Retragerea trupelor SUA ţine de competenţa Irakului

Premierul interimar irakian a declarat luni că retragerea trupelor SUA din Irak ţine de competenţa Irakului, după ce parlamentul de la Bagdad a solicitat în ajun ca trupele străine să părăsească această ţară din Orientul Mijlociu, potrivid dpa.

Premierul interimar irakian: Retragerea trupelor SUA ţine de competenţa Irakului
06 Ian 2020   •   17:50

'Nu vom accepta ca Irakul să devină o scenă pentru reglări de conturi', a afirmat premierul interimar irakian Adel Abdel-Mahdi în cursul unei întâlniri cu ambasadorul Chinei la Bagdad.

Parlamentul irakian a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere să se pună capăt prezenţei trupelor străine în ţară în legătură cu coaliţia condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

La ora actuală, în Irak staţionează aproximativ 5.000 de soldaţi americani.

Această decizie intervine după un atac cu dronă la Bagdad în care a fost ucis Qassem Soleimani, comandantul forţei de elită iraniene Quds, precum şi Abu Mahdi al-Mohandes, şeful adjunct al unei miliţii irakiene şiite proiraniene Hashd al-Shaabi, împreună cu alţi câţiva militanţi pro-Iran.

Abdel-Mahdi a declarat duminică că demersuri sunt în curs de desfăşurare pentru plecarea trupelor străine din ţară.

'Responsabili irakieni din diferite departamente pregătesc un memorandum cu privire la etapele juridice şi procedurale pentru punerea în aplicare a deciziei privind retragerea trupelor străine', a anunţat anterior serviciul de presă al premierului irakian.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Irakul cu sancţiuni dacă va exista 'vreo ostilitate' în ceea ce priveşte cererea de plecare a trupelor americane.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: SUA Irak Bagdad
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close