Antena 3 Externe Premierul israelian a cerut scuze Turciei pentru raidul din 2010 care a ucis nouă persoane

Premierul israelian a cerut scuze Turciei pentru raidul din 2010 care a ucis nouă persoane

de M.T.    |    22 Mar 2013   •   17:59
Premierul israelian a cerut scuze Turciei pentru raidul din 2010 care a ucis nouă persoane

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a prezentat scuze omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru moartea a nouă pasageri turci în timpul raidului împotriva unei flotile cu ajutor umanitar cu destinaţia Fâşia Gaza care s-a petrecut în 2010.

Mai mult decât atât, într-o convorbire telefonică pe care a purtat-o cu Erdogan, Netanyahu a fost de acord să plătească despăgubiri familiilor victimelor.

Anterior, primul ministru al Israelului îşi exprimase doar regretul pentru moartea celor nouă pasageri.

Incidentul din 2010 a dus la o răcire sensibilă a relaţiilor dintre cei doi importanţi aliaţi ai Statelor Unite, însă vizita lui Barack Obama în Israel a dus la o detensionare a situaţiei.

Înainte de a părăsi Israelul cu destinaţia Iordania, Obama a dezvăluit că cei doi premieri au discutat la telefon.

„Statele Unite apreciază foarte mult parteneriatele cu Turcia şi Israel şi acordă o mare importanţă restabilirii unor relaţii pozitive între ele, îns copul de a asigura pacea şi securitatea în regiune”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui american.

Ofiacialii americani au declarat jurnaliştilor că Netanyahu a recunoscut de asemenea „greşelile operaţionale” care s-au comis.

Recep Tayyip Erdogan a spus de mai multe ori în trecut că cele două condiţii pentru restabilirea relaţiilor cu Israelul sunt scuzele publice şi compensaţiile pentru familiile victimelor.Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close