Antena 3 CNN Externe Premierul israelian: Ierusalim nu va fi niciodată capitala Palestinei

Premierul israelian: Ierusalim nu va fi niciodată capitala Palestinei

Premierul israelian: Ierusalim nu va fi niciodată capitala Palestinei
Sursa foto: benjamin netanyahu
25 Mai 2009   •   11:49

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Ierusalim "nu va fi niciodată divizat" şi va rămâne capitala statului evreu, ceea ce a atras un răspuns furios din partea palestinienilor.
Afirmaţiile vin după discuţiile cu preşedintele american la Washington, unde liderul israelian arăta că speră să lărgească procesul de pace în lumea arabă, dar nu a admis crearea unui stat palestinian.
Palestinienii, care doresc un stat în West Bank, ocupat de israelieni, şi Fâşia Gaza controlată de Hamas, ca parte a unui acord de pace cu Israel, doresc capitala să fie la Ierusalim,
Remarcile lui Netanyahu la o ceremonie ce marca capturarea de către Israel a Ierusalimului arab de Est în 1967 au fost în linie cu remarcile sale din timpul campaniei, când promitea că va ţine Ierusalimul unit.

"Un Ierusalim unit este capitala Israelului. Ierusalim a fost şi va fi mereu al nostru. Nu va fi niciodată divizat şi despărţit din nou?, declara Netanyahu la ceremonie.
Netanyahu crede că doar suveranitatea israeliană asupra unui Ierusalim unit ar asigura o practică religioasă liberă şi acces la locaţiile sfinte ale celor trei mari religii.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat aprecia că poziţia lui Netanyahu este un pas înapoi în scopul adoptării unei soluţii cu două state, poziţie sprijinită şi de administraţia Obama.
Erekat crede că, de fapt, prin afirmaţiile sale, Netanyahu spune că starea de conflict va fi eternă.
Netanyahu doreşte ca discuţiile cu palestinienii să se concentreze pe lansarea economiei şi creşterea securităţii în West Bank, în loc de probleme spinoase precum statutul Ierusalimului, soarta refugiaţilor palestinieni sau graniţele-.
Anul trecut, Obama declara într-un discurs în faţa unui grup de lobby pro-israelian că Ierusalim ?va rămâne capitala Israelului, şi trebuie să rămână nedivizat?. Mai târziu a afirmat că palestinienii şi israelienii trebuie să negocieze statutul oraşului. ?Nu vrem sârmă ghimpată prin Ierusalim, precum înainte de războiul din 67," a explicat Obama.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close