Antena 3 CNN Externe Premierul Italiei cere dublarea Fondului European de Stabilitate Financiară la 1.000 de miliarde de euro

Premierul Italiei cere dublarea Fondului European de Stabilitate Financiară la 1.000 de miliarde de euro

Premierul Italiei cere dublarea Fondului European de Stabilitate Financiară la 1.000 de miliarde de euro
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
22 Ian 2012   •   15:24

Premierul italian, Mario Monti, a cerut dublarea Fondului European de Stabilitate Financiară din zona euro la 1.000 de miliarde de euro. Oficialul consideră că acest demers ar crea un climat de încredere în moneda unică europeană, conform cotidianului german Der Spiegel.

Monti a declarat că încrederea care s-ar crea pe pieţele financiare ar permite scăderea dobânzilor obligaţiunilor suvernane. Oficialul a înaintat deja această propunere către guvernul german condus de Angela Merkel.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat, la rândul său, că Mecanismul European de Stabilitate, care va înlocui Fondul Euroean de Stabilitate Financiară, ar trebui să aibă o capacitate mai mare decât nivelul planificat de 500 de miliarde de euro.

Draghi consideră că fondurile care mai sunt la dispoziţia Fondului după împrumuturile acordate Irlandei şi Portugaliei ar trebui puse la dispoziţia Mecanismului European de Stabilitate, pe lângă cele 500 de miliarde de euro.

Ratingul Fondului a fost retrogradat recent de agenţia Standard&Poor's de la nivelul „AAA” la „AA+”.

Anunţul agenţiei despre retrogradarea Fondului a relansat discuţiile privind necesitatea de consolidare a acestui fond, destinat susţinerii ţărilor cu probleme financiare din zona euro.

Şerful BCE a estimat că sunt necesare contribuţii suplimentare din partea statelor cu ratinguri „AAA”, pentru ca Fondul să poată să se împrumute la aceleaşi dobânzi, chiar dacă a fost retrogradat.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close