Antena 3 CNN Externe Premierul libian, "arestat" de o brigadă de foşti rebeli, a fost eliberat

Premierul libian, "arestat" de o brigadă de foşti rebeli, a fost eliberat

Premierul libian, "arestat" de o brigadă de foşti rebeli, a fost eliberat
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
10 Oct 2013   •   12:50
UPDATE 12.40 - Premierul libian Ali Zeidan a fost eliberat, joi, după ce a fost răpit şi deţinut timp de câteva ore de o brigadă a foştilor rebeli, a anunţat ministrul libian de Externe,  Mohamed Abdelaziz, pentru AFP.
     
"(Zeidan) a fost eliberat. Dar nu dispunem încă de detalii privind circumstanţele eliberării sale", a declarat Abdelaziz.


Citat de agenţia libiană Lana, Kaabar a anunţat totodată că Zeidan "a fost eliberat, ci nu eliberat" de către răpitorii săi, sugerând că a avut loc o operaţiune în acest sens.
   
Kaabar a oferit asigurări că Zeidan "este sănătos".
   
Pe de altă parte, Guvernul a declarat că nu va "ceda şantajului", în urma răpirii premierului Ali Zeidan, pe care a calificat-o drept un un "act criminal".
   
"Guvernul nu va ceda şantajului nimănui", a declarat vicepremierul al-Seddik Abdelkarim, citind un comunicat, cu puţin înainte de eliberarea lui Zeidan.
   
El a declarat că Guvernul este "solidar şi unit" şi a oferit asigurări reprezentanţelor diplomatice şi expatriaţilor din Libia că "situaţia în domeniul securităţii este sub control".

  
Panica a început să pună stăpânire pe reprezentanţele diplomatice şi companiile străine din Libia, după anunţarea răpirii premierului.
   
Astfel, Alitalia şi Lufthansa şi-au anulat joi zboruri către Tripoli, a declarat pentru AFP o sursă aeroportuară de la Tripoli.


UDPATE 11.20 -
O brigadă de foşti rebeli, care operează teoretic la ordinele autorităţilor libiene, a anunţat că l-a arestat, joi, pe premierul Ali Zeidan, la "ordinul Parchetului", scrie AFP.
   
Zeidan "a fost arestat în conformitate cu codul penal libian (...) la ordinul Parchetului general", a anunţat Celula de operaţiuni din Tripoli, pe pagina sa de Facebook.
   
Potrivit acestei celule care depinde oficial de ministerele Apărării şi de Interne, Zeidan a fost arestat conform unor articole referitoare la "infracţiuni şi delicte care prejudiciază statul" şi "infracţiuni şi delicte care prejudiciază siguranţa statului".
   
Consiliul de miniştri a precizat totuşi pe pagina sa de Facebook "că nu este la curent cu ridicarea imunităţii sale sau cu vreun ordin de arestare".
   

Ştirea iniţială 07.30

Premierul libian Ali Zeidan a fost răpit, a anunţat joi Guvernul, citat de AFP. Această răpire are loc la cinci zile după ce un comando american l-a capturat, la Tripoli, pe Abu Anas al-Libi, un presupus lider Al-Qaida.

"Şeful Guvernului de tranziţie, Ali Zeidan, a fost condus către o destinaţie necunoscută din motive necunoscute de către un grup" de bărbaţi care ar fi foşti rebeli, a declarat Guvernul într-un scurt comunicat postat pe site-ul său de Internet.

Potrivit Reuters, care citează două televiziuni arabe, premierul a fost răpit de mai mulţi bărbaţi înarmaţi în timp ce se afla într-un hotel din Tripoli.

Guvernul "suspectează" că în spatele acestei operaţiuni stau două grupări de foşti rebeli, "Camera revoluţionarilor din Libia" şi "Brigada de luptă împotriva crimei", care depind teoretic de ministerele Apărării şi de Interne.
   
Guvernul a anunţat că va organiza o reuniune de urgenţă.
   
"Guvernul şi Congresul general naţional (Parlamentul) vor trata această situaţie", a adăugat comunicatul, care "cheamă cetăţenii la calm".
   
Zeidan a fost răpit de la hotelul Corinthia unde locuieşte, a precizat o sursă din cadrul biroului premierului, fără alte precizări.
   
"Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au intrat în zonă joi dimineaţa foarte devreme. Dar noi nu am înţeles nimic din ce se întâmpla", a declarat pentru AFP un angajat al hotelului.
   
Contactat de AFP, ministrul Justiţiei, Salah al-Marghani, a confirmat informaţia, fără alte detalii.

×
Subiecte în articol: Libia prim ministru premier
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close