Antena 3 Externe Premierul pakistanez riscă închisoarea după ce a fost acuzat de ultraj la adresa Curţii Supreme

Premierul pakistanez riscă închisoarea după ce a fost acuzat de ultraj la adresa Curţii Supreme

13 Feb 2012   •   08:14
Premierul pakistanez riscă închisoarea după ce a fost acuzat de ultraj la adresa Curţii Supreme Foto: seekertunes.com

Premierul Pakistanului a fost acuzat formal de ultraj, de către Curtea Supremă deoarece Guvernul său refuză de doi ani să ceară Elveţiei să redeschidă o procedură judiciară pentru presupuse deturnări de fonduri comise de preşedintele Asif Ali Zardari, relatează AFP.
   
Televiziunea naţională a anunţat că cea mai înaltă instanţă din ţară a citit oficial capetele de inculpare care îl vizează pe premierul Yusuf Raza Gilani, care riscă şase luni de închisoare şi şi-ar pierde funcţia în caz de condamnare.
   
Premierul nu este implicat pe fond în cazul "conturilor elveţiene" ale lui Zardari, dar este acuzat de ultraj la adresa Curţii Supreme pentru că a refuzat să ceară Elveţiei, aşa cum i-a ordonat instanţa în 2009, redeschiderea unei anchete care îl vizează pe şeful statului.
   
În apărarea sa, Gilani, care invocă în presă "un proces politic" împotriva şefului statului, a menţionat imunitatea judiciară de care beneficiază preşedintele în exerciţiu, pentru a explica faptul că nu poate cere anchete în Elveţia, un argument pe care Curtea Supremă l-a respins în primă instanţă şi în apel.
   
Curtea Supremă a anulat în 2009 un decret de amnistie generală din 2007 care îl exonera pe actualul preşedinte Zardari în principal într-un dosar de presupuse deturnări de fonduri publice din anii '90, bani care ar fi fost transferaţi în conturi din Elveţia.
   
Curtea a somat atunci Guvernul să ceară justiţiei elveţiene să redeschidă procedurile judiciare, ceea ce nu a făcut.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close