Antena 3 CNN Externe Premierul turc acuză Israel de terorism de stat

Premierul turc acuză Israel de terorism de stat

Premierul turc acuză Israel de terorism de stat
Sursa foto: recep erdogan
01 Iun 2010   •   00:30

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul de terorism de stat, după atacul, în apele internaţionale, asupra unui convoi umanitar global care mergea spre Fâşia Gaza.
"Indiferent ce spune Israel despre motivele sale, ceea ce au făcut este terorism de stat," declara acesta în cadrul unui mesaj la televiziunea turcă.
Presa arabă relata că 16 persoane au fost ucise şi peste 30 rănite când armata israeliană a luat cu asalt şase nave ale Flotilei pentru Libertate, ce transporta 10.000 de tone de ajutor umanitar către Gaza, precum şi 600 de activişti pentru drepturile omului. Biroul de presă al armatei israeliene a confirmat moartea a peste 10 persoane.
"O navă turcă a fost luată ostatică şi cerem eliberarea sa imediată," arăta Erdogan .
Între timp, armata israeliană a recunoscut că inteceptarea convoiului a avut loc în apele neutre din Marea Mediterană.
"S-a întâmplat în apele internaţionale, confirmăm acest lucru," arăta un purtător de cuvânt al armatei pentru RIA Novosti, adăugând că : "Am făcut-o acolo deoarece nu ştiam ce se întâmplă pe nave şi suspectam că erau arme şi explozivi la bord."

Un comunicat al ministerului rus de Externe sublinia că folosirea "armelor contra cetăţenilor şi confiscarea navelor în apele internaţionale fără nici un motiv legal reprezintă o încălcare gravă a normelor internaţionale." Se subliniază de asemenea ?necesitatea de a opri blocada asupra Gaza."

Israel a confiscat navele, pe care le-a escortat în portul Ashdod, de unde va deporta toţi activiştii, iar ajutorul umanitar va fi transmis pe uscat după ce este inspectat şi sunt eliminate elementele interzise.
Presa scria că printre cei 600 de activişti erau cetăţeni turci, americani, britanici, australieni, greci, canadieni, malaezieni, algerieni, sârbi, irlandezi, norvegieni, suedezi şi germani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close