Antena 3 CNN Externe Premierul turc acuză Israelul de „epurare etnică” în Gaza

Premierul turc acuză Israelul de „epurare etnică” în Gaza

Premierul turc acuză Israelul de „epurare etnică” în Gaza
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    20 Noi 2012   •   15:34

Israelul este vinovat de conducerea unei epurări etnice împotriva palestinienilor, a declarat, marţi, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la o întâlnire cu deputaţii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

„Lumea trebuie să înţeleagă şi să se gândească serios la acest lucru. Israelul ignoră pacea în această regiune, calcă în picioare dreptul internaţional şi duce o politică de epurare etnică împotriva unui popor. Această ţară ocupă teritoriile palestiniene puţin câte puţin”, a spus Erdogan

Şeful guvernului de la Ankara este de părere că grupările palestiniene din Fâşia Gaza care lansează rachete împotriva Israelului se folosesc de dreptul lor legitim de apărare împotriva atacurilor „arbitrare şi ilegale” ale statului evreu, pe care l-a acuzat de „masacru” împotriva unor civili nevinovaţi.

„Nimeni nu poate spune că Israelul se foloseşte de dreptul de autoapărare, Israelul suflă acum un vânt de teroare în Orientul Mijlociu. Este uciderea unui copil de 4 ani autoapărare?”, a insistat el.

Erdogan consideră că este nevoie de o reacţie de orice fel în privinţa evenimentelor din ultimele zile: „Trebuie să luptăm fie cu mâinile, fie cu limba, fie cu inima. dacă va fi să murim, trebuie să o facem ca nişte bărbaţi adevăraţi”.

De asemenea, premierul turc a criticat pasivitatea ţărilor occidentale şi a Consiliului de Securitate al ONU faţă de situaţia din Fâşia Gaza: „Cred într-o justiţie mai mare la ONU şi până când problema palestiniană nu va fi rezolvată, durerea şi sângele vor rămâne o parte integrantă a Orientului Mijlociu”.

Totuşi, în ultimele ore, situaţia din Gaza s-a mai liniştit, după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat toate părţile aflate în conflict în Fâşia Gaza „să înceteze imediat focul", iar Israelul a decis să amâne o ofensivă terestră, pentru a oferi şanse unor eforturi egiptene de obţinere a unui armistiţiu între Hamas şi autorităţile israeliene.


×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close