Antena 3 CNN Externe Premiul Nobel pentru economie, împărţit între Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson

Premiul Nobel pentru economie, împărţit între Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson

Premiul Nobel pentru economie, împărţit între Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson
Sursa foto: Nobel
12 Oct 2009   •   14:13

Premiul Nobel pentru economie va fi împărţit, anul acesta, între americanii Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson, pentru analizele acestora asupra guvernării economice, potrivit nobelprize.org

Elinor Ostrom de la Universitatea Bloomington din Indiana s-a născut în 1933. Aceasta a primit premiul Nobel "pentru analiza guvernării şi cooperării economice", potrivit sursei citate.

Elinor Ostrom este autoarea volumului "Guvernarea bunurilor comune". Ea a demonstrat ca proprietatea comună poate fi administrată cu succes folosind asociaţii ale utilizatorilor.

Este pentru prima dată când acest Nobel este câştigat de o femeie.

Oliver E. Williamson de la University of California, Berkeley s-a născut în 1932. Acesta a primit Nobelul pentru "analiza guvernării economice şi limitele firmelor".

Anunţurile privind premiile Nobel se încheie luni, după o săptămână, cu cel pentru economie, decernat în timpul uneia dintre cele mai grave crize economice din ultimele decenii.

Distincţia este singura care nu a fost prevăzută în testamentul lui Alfred Nobel şi cea mai nouă dintre cele şase acordate. Dacă premiile pentru fizică, chimie, medicină, literatură şi pace se acordă încă din 1901, cel pentru economie a fost decernat prima dată în 1969.

Din cele 11 premii date începând de lunea trecută, nouă au fost decernate unor cetăţeni americani. Premiul pentru literatură, acordat scriitoarei de origine română Herta Muller, şi cel pentru pace, atribuit lui Barack Obama, sunt considerate până acum cele mai mari surprize de anul acesta.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: Premiul Nobel economie
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close