Antena 3 Externe Preot din Ucraina, zdruncinat de ororile războiului: ”Sunt șocat de liderii bisericii mele de la Moscova. Femeia care gătea la biserica noastră și fiul ei au fost uciși de un obuz”

Preot din Ucraina, zdruncinat de ororile războiului: ”Sunt șocat de liderii bisericii mele de la Moscova. Femeia care gătea la biserica noastră și fiul ei au fost uciși de un obuz”

de Adelina Miron    |    16 Apr 2022   •   09:31
Preot din Ucraina, zdruncinat de ororile războiului: ”Sunt șocat de liderii bisericii mele de la Moscova. Femeia care gătea la biserica noastră și fiul ei au fost uciși de un obuz”
Sursa foto: Getty Images/ Biserică din Lukashivka

Un număr mare de preoți și enoriași ucraineni întorc spatele Moscovei după ce Biserica Ortodoxă Rusă a preluat retorica Kremlinului în justificarea războiului din Ucraina.

La fel ca majoritatea clericilor din regiunea din nord-estul Ucrainei de unde provine, părintele Nicolai Pluzhnik aparținea ramurii Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acum, însă, spune el, a cerut să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a primit în cele din urmă independența față de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019, într-o mișcare care nu a fost niciodată recunoscută de Rusia.

„Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la slujbă, doar că am auzit brusc sunetele șocante ale bombardamentelor", a povestit părintele Nicolai Pluzhnik, pentru BBC.

El amintește și de oamenii bisericii care au murit în război.

„Femeia minunată care gătea la biserica noastră și fiul ei, care se afla într-un scaun cu rotile, au fost uciși amândoi când un obuz de artilerie a lovit apartamentul lor. Știu despre alți câțiva dintre enoriașii noștri care au murit”, spune preotul

Părintele Nicolai Pluzhnik spune că mulți colegi preoți care l-au urmat pe Patriarhul Kirill la Moscova fac același lucru din cauza poziției liderului Bisericii față de război.

Părintele Pluzhnik și familia sa au fugit de sub focul artileriei și au acum o nouă casă temporară în orașul Cernăuți, în vestul Ucrainei.

„Când a început războiul, așteptam vești de la Patriarhul Kirill al Moscovei, „părintele” bisericii noastre. Dar la început nu a existat nicio reacție, iar apoi a fost mai rău.

„Patriarhul Kirill a binecuvântat armata rusă și și-a dat binecuvântarea pentru război. Nu a fost doar el, ci majoritatea preoților din Patriarhia Moscovei, inclusiv unii care au chiar rădăcini ucrainene. Am fost în stare de șoc.”, a declarat preotul.

În imagini, Patriarhul Kirill alături de Vladimir Putin:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pe lângă faptul că nu a condamnat fără echivoc uciderea oamenilor nevinovați din Ucraina și nici nu a cerut încetarea focului, patriarhul a ținut slujbe televizate la Moscova în care a binecuvântat trupele rusești. De asemenea, a sugerat în predici că războiul purtat de Kremlin este un război corect cu privire la viitorul creștinismului.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este mult mai important decât politica", a spus el luna trecută. "Vorbim despre mântuirea umană, despre unde va ajunge omenirea și de care parte a lui Dumnezeu Mântuitorul."

 

×
Subiecte în articol: preot Ucraina Rusia Moscova razboi

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close