Antena 3 CNN Externe Presa europeană, alarmată de un proiect restrictiv al Uniunii Europene

Presa europeană, alarmată de un proiect restrictiv al Uniunii Europene

Presa europeană, alarmată de un proiect restrictiv al Uniunii Europene
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
29 Mai 2017   •   09:18

Peste 30 de editori de presă europeni solicită, printr-o scrisoare deschisă, revizuirea unui proiect de reglementare întocmit de Bruxelles referitor la datele personale. Potrivit lor, acest proiect le-ar ameninţa modelul economic pe internet, relatează AFP. 

Acest proiect pe cale de a fi dezbătut, care are scopul de a înlocui actuala directivă "ePrivacy", ar urma să permită fiecărui internaut să decidă încă de la prima sa conexiune nivelul de protecţie pe care îl doreşte pentru ansamblul site-urilor pe care le va vizita în continuare. 

El nu ar decide deci decât o singură dată dacă acceptă sau nu aşa-numitele "cookies", acele fişiere invizibile care se grefează într-un calculator pentru a capta date personale, şi nu site cu site. 

Proiectul îi "privează pe editorii de presă de capacitatea de a informa pe fiecare dintre cititori asupra motivelor pentru care îi este solicitat consimţământul, de a explica avantajele conţinutului jurnalistic şi ale marketingurilor personalizate, şi să amintească importanţa abonamentului şi a publicităţii pentru modelul economic al unei prese de calitate", îşi exprimă regretul cei 33 de editori semnatari ai acestei scrisori deschise. 

"Presa nu a avut niciodată atâţi cititori datorită dezvoltărilor sale numerice. Aceste performanţe nu vor permite dezvoltarea unui model economic al presei digitale decât cu condiţia ca editorii să-şi poată cunoaşte cititorii şi să dezvolte o relaţie directă cu ei. Primirea datelor cu caracter anonim permite redacţiilor să cunoască mai bine centrele de interes editorial ale fiecărui cititor şi să dezvolte oferte cu conţinuturi adaptate", informează într-un comunicat difuzat duminică Sindicatul francez al presei cotidiene naţionale (SPQN), aflat la iniţiativa acestei scrisori adresate Parlamentului European şi Consiliului UE. 
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: presa proiect scrisoare date
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close