Antena 3 CNN Externe Presa germană, reportaj într-un spital din România. Sistemul de sănătate, în stare ”deplorabilă”

Presa germană, reportaj într-un spital din România. Sistemul de sănătate, în stare ”deplorabilă”

Publicația Der Spiegel (în traducere „Oglinda”) a publicat un amplu reportaj, realizat într-un spital COVID-19 din România. Situația din sistemul sanitar românesc este descrisă drept deplorabilă.

Presa germană, reportaj într-un spital din România. Sistemul de sănătate, în stare ”deplorabilă”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    08 Noi 2021   •   20:14

Situația din instituțiile medicale din țara noastră este descrisă pe larg într-un reportaj al publicației Der Spiegel. Fiind intitulat „Valul Corona în România: "Am fost atât de proști, uitați-va la mine", fără să lase loc de interpretări, materialul conține mai multe declarații, atât ale pacienților, cât și ale autorităților.

Sunt scoase în eviență trei aspecte. Niciunul dintre ele nu ne face cinste. 

În primul rând, refuzul oamenilor de a se vaccina este bine evidențiat, chiar din declarațiile lor. Jurnaliștii germani nu au uitat nici de lipsa medicilor și migrarea acestora în occident, unde salariile nu se pot compara cu cele pe care le-ar fi primit aici. 

Ziariștii scot în evidență și aportul politicienilor în această poblemă. Oamenii nu au încredere în ce li se transmite de la conducerea țării, iar corupția a îngropat sistemul sanitar.

”Nicio altă țară din lume nu are mai mulți bolnavi de Covid pe cap de locuitor, iar unitățile de terapie intensivă sunt supraaglomerate fără speranță”.

În videoclipul realizat de publicația germană, pacienții români povestesc cât de mult regretă că nu s-au vaccinat. Jurnaliștii subliniază că acest val este cel mai sever de până acum în țara noastră, iar spitalele sunt pline până la refuz, majoritatea celor internați fiind nevaccinați.

Mărturiile pacienților din România

"Ar fi trebuit să o fac cu mult timp în urmă, dar întotdeauna am spus: mâine o voi face. Și uite unde mă aflu acum. Aș fi putut să mă vaccinez la medicul de familie, dar nu am făcut-o. Din neglijență, ce pot să spun," a spus Constantina Nedeluș de pe patul de spital.

 "Copiii mei s-au vaccinat, am doi nepoți. Eu și soția mea nu ne-am vaccinat pentru că ne-am crezut mai deștepți. Dar am fost atât de proști. Uite prin ce trebuie să trec acum, de când m-am îmbolnăvit," a recunoscut Florea Traznea.

"Voi fi sinceră. Abia am ieșit din casă, sunt bătrână. Am crezut că nu am nicio problemă, așa că nu m-am vaccinat," a declarat Elena Boziru.

Concluzia reporterilor germani a fost una categorică: ”problema: sistemul de sănătate este într-o stare deplorabilă, mii de medici români au migrat în străinătate, unde câștigă mai mult. În plus, mulți cetățeni nu au încredere în stat și denunță corupția. Acest lucru scade dorința de vaccinare. Doar aproximativ 30 la sută din populație este complet imunizată“.

Ultima declarație care apare în materialul publicat de Der Spiegel este chiar a lui Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare încearcă șă-și motiveze eșecul.

"Oamenii vor să rămână acolo unde au trăit toată viața, unii sunt singuri pentru că rudele au plecat la muncă în oraș sau în străinătate. Acest lucru face dificilă vaccinarea persoanelor în vârstă. Și nu au încredere în vaccinare, sunt foarte reticenți, adesea din motive religioase", a spus acesta.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close