Antena 3 CNN Externe Presa internaţională, despre alegerile din România: Noul preşedinte trebuie să câştige încrederea FMI

Presa internaţională, despre alegerile din România: Noul preşedinte trebuie să câştige încrederea FMI

Presa internaţională, despre alegerile din România: Noul preşedinte trebuie să câştige încrederea FMI
Sursa foto: presa
07 Dec 2009   •   10:47

Rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale din România au fost comentate pe larg de presa internaţională. Publicaţiile străine notează faptul că alegerile de duminică au fost cele mai importante de la căderea comunismului în urmă cu 20 de ani şi că românii au ieşit în număr mare la vot în speranţa că viitorul preşedinte va reuşi să scoată România din impasul politic şi economic în care se află.

Mircea Geoană şi Traian Băsescu, cei doi candidaţi la preşedinţie, s-au declarat învingători, duminică seară, în urma rezultatelor exit-poll-urilor, informează Reuters. Însă, potrivit primelor rezultate parţiale, preşedintele Băsescu obţinut 50,43 % din voturi, devansându-l pe contracandidatul său, după numărarea a 95,7% din voturi.

Totuşi, liderul PSD a fost declarat câştigător, după afişarea exit-poll-urilor, adaugă jurnaliştii de la Reuters. ?Am căştigat împreună. Victoria noastră se datorează românilor care vor o viaţă mai bună?, a declarat Mircea Geoană, citat de Reuters.

Wall Street Journal menţionează faptul că alegerile au o importanţă majoră pentru ?salvarea? împrumutului de 20 de miliarde de dolari de la FMI. Se pare că preşedintele Băsescu a câştigat un nou mandat, însă lucrurile sunt deocamdată incerte, susţin jurnaliştii americani, în condiţiile în care diferenţa de procente dintre cei doi candidaţi este foarte mică.

Potrivit Le Monde, ambii candidaţi la preşedinţia România au strigat ?victorie? duminică seară, după aflarea rezultatelor sondajelor. În madatul de 5 ani, viitorul preşedinte va trebui să formeze un Guvern stabil pentru a recâştiga încrederea FMI şi a obţine împrumutul de care România are foarte mare nevoie, au adăugat jurnaliştii francezi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close