Antena 3 CNN Externe Presa internaţională despre expulzarea romilor: Nimic nu-i poate împiedica să revină în Franţa

Presa internaţională despre expulzarea romilor: Nimic nu-i poate împiedica să revină în Franţa

Presa internaţională despre expulzarea romilor: Nimic nu-i poate împiedica să revină în Franţa
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Aug 2010   •   12:02

Presa internaţională a dat o atenţie deosebită primelor expulzări de romi din Franţa în România. Comentatorii relevă numeroasele critici îndreptate, din toate direcţiile, împotriva acestei măsuri şi subliniază că nimic nu-i poate împiedica pe romii abia expulzaţi să revină, cât de curând, în Franţa.

"Expulzarea romilor ridică semne de întrebare în Franţa", este titlul unui amplu articol publicat de New York Times. Autorul descrie, de la faţa locului, un raid al poliţiei franceze asupra unei tabere ilegale de romi. El adaugă că actuala campanie a preşedintelui Sarkozy împotriva romilor a fost calificată, chiar în Franţa, drept politicianistă şi rasistă, dar guvernul a respins acuzaţiile.

Ziarul italian La Repubblica aminteşte că şi Vaticanul s-a alăturat criticilor. Secretarul consiliului pontifical pentru migranţi şi nomazi a apreciat că expulzările din aceste zile "contravin legislaţiei Uniunii Europene şi chiar celei franceze".

Revista The Economist anunţă primele expulzări sub titlul "Luaţi-vă romii înapoi", dar prevede că ele vor eşua.

O opinie similară are şi postul CNN, care-l citează pe vicepreşedintele Ligii Drepturilor Omului din Franţa. Acesta crede că expulzarea romilor este "fără sens", deoarece mulţi nu au nicio locuinţă în România sau Bulgaria, aşa că vor reveni peste doar câteva zile înapoi.

Un jurnalist de la BBC scrie pe blogul său despre o declaraţie a lui Vaclav Havel, potrivit căruia problema romilor "este un test, nu pentru democraţie, ci pentru societatea civilă". Testul s-a extins la nivelul celei mai mari părţi a Europei, adaugă reporterul de la BBC.

Reacţia Uniunii Europene la măsurile guvernului francez este expusă de L'Express sub titlul "Romi: Franţa contra Europei". Revista reia declaraţiile iritate ale ministrului francez de interne, Brice Hortefeux, care a invitat Comisia Europeană ca, în loc să critice, "să se mobilizeze pentru integrarea efectivă a Romilor".

O replică pe acelaşi ton a venit şi din partea ministrului Imigrării, Eric Besson, citat de France Presse.

Antena 3



×
Subiecte în articol: romi expulzare presa
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close