Antena 3 CNN Externe Presă: Peste 50.000 de oameni din fosta RDG au fost folosiţi drept cobai pentru grupuri farmaceutice occidentale

Presă: Peste 50.000 de oameni din fosta RDG au fost folosiţi drept cobai pentru grupuri farmaceutice occidentale

Presă: Peste 50.000 de oameni din fosta RDG au fost folosiţi drept cobai pentru grupuri farmaceutice occidentale
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
12 Mai 2013   •   11:42
Peste 50.000 de persoane din fosta Germanie de Est au fost folosite drept cobai pentru grupuri farmaceutice occidentale, adesea fără ştirea lor şi unele şi-au pierdut chiar viaţa, potrivit unui articol publicat duminică în saptămânalul german Der Spiegel, conform Agerpres.
 
În total, au fost efectuate peste 600 de studii în 50 de clinici, care au fost realizate până la căderea Zidului Berlinului, în 1989, menţionează Der Spiegel, care se bazează pe documente inedite ale Ministerului est-german al Sănătăţii precum şi ale Institutului german pentru medicamente
 
În aceste dosare sunt menţionate două cazuri de deces în Berlinul de est în cursul unor teste pentru Trental, un produs ce ameliorează circulaţia sanguină creat de grupul vest-german Hoechst (care a fuzionat de atunci cu Sanofi) şi încă doi morţi în apropiere de Magdebourg în cursul unor teste la un medicament împotriva tensiunii efectuate pentru grupul Sandoz, cumpărat de atunci de grupul elveţian Novartis. 
 
Destul de des pacienţii nu erau în măsură să-şi dea consimţământul clar, ca în cazul a 30 de bebeluşi născuţi prematur pe care a fost testat EPO la cererea unui grup vest-german, la spitalul de caritate din Berlin, sau ca în cel al alcoolicilor în criza numită delirium tremens şi cărora li s-a administrat Nimodipin de la Bayer, care ameliorează circulaţia sanguină cerebrală. 
 
Laboratoarele ofereau până la 800.000 de mărci vest-germane (aproximativ 400.000 de euro) pe studiu, continuă Der Spiegel. Contactate de Der Spiegel, întreprinderile vizate au subliniat că aceste fapte datează de mult şi că în principiu testele cu medicamente au fost supuse unor protocoale foarte stricte. 
 
Federaţia cercetătorilor din industriile farmaceutice nu vede 'pentru moment nici un motiv să suspecteze ceva în neregulă', a concluzionat Der Spiegel. Televiziunea publică regională germană MDR a dezvăluit în vara anului 2010 existenţa acestor teste pe cobai est-germani, dar atunci nu era problema decât a 2.000 de pacienţi pe care se testase antidepresivul Brofaromin, al unei filiale a grupului Novartis.
 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close