Antena 3 CNN Externe Presa rusă: alegerea europeană pentru Moldova este mai avantajoasă decât partenariatul cu Moscova

Presa rusă: alegerea europeană pentru Moldova este mai avantajoasă decât partenariatul cu Moscova

Presa rusă: alegerea europeană pentru Moldova este mai avantajoasă decât partenariatul cu Moscova
Sursa foto: vladimir voronin
17 Apr 2009   •   04:45

Chiar dacă o anumită doză de fraudă electorală ar fi dovedită în Moldova, aceasta nu va schimba nimic pentru Uniunea Europeană. Comparată cu anumite state din parteneriatul oriental al UE, Moldova constituie un veritabil model de democraţie şi liberalism, scrie ziarul rusesc Kommersant. Pentru Chişinău, alegerea europeană îi oferă mai multe şanse de a păstra integritatea statului decât rolul de intermediar al Moscovei.

Victoria Partidului Comunist la alegeri a fost certificată de observatorii internaţionali. În plus, popularitatea ideii de stânga într-o ţară săracă nu are nimic surprinzător. Puterea nu a recurs la utilizarea excesivă a forţei, nici chiar pentru a reprima cazurile de vandalism, scrie publicaţia rusă. Iar aceasta va fi în avantajul preşedintelui Voronin în ochii europenilor.

În plus, Chişinăul îşi dă seama că Bruxelles posedă pârghiile politice şi financiare de a face presiuni asupra Bucureştiului şi ar putea să cheme la reţinere. Lentoarea obişnuită, care marchează reacţia UE la evenimentele critice de la periferia sa nu permite mereu a realiza în ce măsură Bruxelles recurge la aceste pârghii, mai ales că nu există egalitate între actorii acestui joc diplomatic.

Astfel, alegerea europeană devine pentru Chişinău un mijloc de a-şi atinge obiectivele pragmatice. Cu cât va fi mai intensă colaborarea cu Bruxelles, cu atât mai mari vor fi şansele de a asigura inviolabilitatea frontierelor occidentale ale ţării (contrar interacţiunii cu Moscova, incapabilă să garanteze rezolvarea problemei Transnistriei).

Pe termen lung, cel puţin teoretic, există posibilitatea aderării la zona economică şi juridică a Europei, fără ajutorul României. Aceasta ar permite conservarea tuturor privilegiilor elitei conducătoare a statului.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close