Antena 3 CNN Externe Presa turcă: Protestele din Turcia reprezintă prima înfrângere publică a premierului Erdogan

Presa turcă: Protestele din Turcia reprezintă prima înfrângere publică a premierului Erdogan

Presa turcă: Protestele din Turcia reprezintă prima înfrângere publică a premierului Erdogan
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Iun 2013   •   17:38
Protestele violente din Turcia reprezintă "prima înfrângere publică" a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea "atotputernic", dar a fost învins de propriul popor, comentează publicaţia Hurriyet.
"Pe scurt, protestele din Piaţa Taksim reprezintă prima înfrângere publică a premierului Tayyip Erdogan, care se credea atotputernic, dar a fost învins de propriul popor", subliniază editorialiştii publicaţiei turce.
"Sâmbătă la prânz, Erdogan reitera poziţia lui dură privind decizia de transformare a singurului spaţiu verde rămas în Istanbul (...) într-un complex istoric şi turistic ce va avea un mall. Erdogan le cerea manifestanţilor să renunţe la iniţiativa de a ajunge în Piaţa Taksim, plină de efective ale poliţiei, amăgindu-i cu promisiunea falsă a unei investigaţii privind operaţiunile poliţiei şi subliniind că protestele nu pot avea succes. Dar manifestaţiile au ajuns la sute de mii de oameni, de la doar 50 în urmă cu cinci zile (...), şi s-au extins în zona asiatică a Istanbulului, precum şi la Ankara, Izmir, Eskisehir şi alte zece oraşe", explică editorialiştii, salutând intervenţia de sâmbătă a preşedintelui Abdullah Gül.
Protestele de la Istanbul şi din alte oraşe turce s-au diminuat duminică, bilanţul violenţelor fiind de 79 de răniţi şi aproximativ 1.000 de persoane reţinute. Sute de protestatari rămân în Piaţa Taksim din Istanbul, unde vineri şi sâmbătă au avut loc cele mai ample violenţe.
Sâmbătă la prânz, premierul Erdogan somase protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", insista Erdogan, care, după doar câteva ore, făcea un pas înapoi, declarându-se dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, şi admiţând că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor.
Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.
Atitudinea lui Erdogan a fost criticată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au exprimat preocupare în legătură cu violenţele produse în Turcia, lansând apeluri la calm. Washingtonul, un aliat-cheie al lui Erdogan, a condamnat acţiunile brutale ale poliţiei turce.
Erdogan nu a scăpat nici de criticile Siriei vecine. În contextul în care Ankara susţine insurgenţii sirieni, regimul de la Damasc a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Erdogan că acţionează în mod "terorist" împotriva propriului popor.
 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close