Antena 3 CNN Externe Parlamentul portughez a respins bugetul de stat pe 2022. Președintele cere dizolvarea și alegeri anticipate

Parlamentul portughez a respins bugetul de stat pe 2022. Președintele cere dizolvarea și alegeri anticipate

Consiliul de Stat, organul consultativ al preşedintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa, a aprobat miercuri propunerea sa de dizolvare a Parlamentului după ce parlamentarii au respins proiectul de lege al guvernului pentru bugetul 2022 săptămâna trecută, deschizând calea alegerilor anticipate.

Parlamentul portughez a respins bugetul de stat pe 2022. Președintele cere dizolvarea și alegeri anticipate
Sursa foto: Twitter/ocany44
de Alexandra Ionescu    |    04 Noi 2021   •   13:37

O declarație a biroului președintelui spunea că majoritatea membrilor consiliului a aprobat dizolvarea parlamentului, dar nu a precizat când ar putea avea loc alegeri anticipate.

Rebelo de Sousa mai trebuie să semneze decretul de dizolvare, iar ziarul portughez Expresso a raportat că vrea timp să reflecteze asupra datei. S-a întâlnit cu principalele partide politice în weekend și majoritatea i-au spus că alegerile ar trebui să aibă loc în ianuarie.

Respingerea bugetului de către Parlament nu declanșează automat alegeri, dar președintele, care este așteptat să se adreseze națiunii joi seară, a avertizat înainte de vot că nu va avea altă opțiune.

Respingerea proiectului de lege a pus capăt a șase ani de relativă stabilitate sub prim-ministrul socialist Antonio Costa.

Miercuri, ministrul Economiei, Pedro Siza Vieira, a declarat pentru Reuters că alegerile anticipate par cea mai bună opțiune pentru a pune capăt impasului și nu vor submina angajamentul guvernului de a îndeplini obiectivele fiscale sau perspectivele de creștere.

Dar analiștii spun că alegerile nu vor putea să rezolve impasul politic, deoarece poate fi dificil pentru orice partid sau alianță cunoscută să obțină o majoritate stabilă de locuri în parlament.

Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru socialiști s-a schimbat puțin față de cei 36% câștigați la ultimele alegeri naționale din 2019, social-democrații fiind pe locul doi, cu aproximativ 27%.

Aliații de stânga ai socialiștilor, care au respins bugetul împreună cu toate partidele de dreapta, votează cu o singură cifră și este probabil să piardă locuri, în timp ce extrema-dreapta Chega ar putea deveni al treilea cel mai puternic partid.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close