Antena 3 CNN Externe Președintele Germaniei plănuia să meargă la Kiev, dar Volodimir Zelenski a refuzat întâlnirea

Președintele Germaniei plănuia să meargă la Kiev, dar Volodimir Zelenski a refuzat întâlnirea

Președintele german Frank-Walter Steinmeier plănuia să viziteze Kievul, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l întâlnească.

Președintele Germaniei plănuia să meargă la Kiev, dar Volodimir Zelenski a refuzat întâlnirea
Sursa foto: Colaj/ Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    12 Apr 2022   •   20:15

Steinmeier dorea să călătorească la Kiev ”pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”, după cum a spus el marți după-amiază. ”Eram pregătit pentru asta. Dar, evident, trebuie să recunosc, nu am fost dorit la Kiev,” a spus el, potrivit ziarului german Bild.

Președintele federal plănuia să facă o vizită în țara aflată în război, dar aceasta a fost respinsă la Kiev. Omologul său polonez Andrzej Duda a fost cel care i-a sugerat să meargă în Ucraina cu el și președinții baltici (din Estonia, Lituania, Letonia), a declarat Steinmeier, marți, la Varșovia. O posibilă dată pentru vizită ar fi fost mâine, miercuri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost de acord cu această întâlnire. Nu vrea să-l primească pe Steinmeier la Kiev în acest moment. Ceilalți politicieni din UE pot să meargă în Ucraina.

Motivul refuzului liderului de la Kiev ar fi legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia dn ultimii ani, potrivit publicației citate mai sus. În calitate de ministru de externe, Steinmeier a avut relații strânse cu Rusia și, printre alții, cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Președintele Germaniei a fost, de asemenea, un mare susținător al controversatei gazoducte Nord Stream 2 și este considerat arhitectul politicii guvernului federal pentru Rusia.

”Știm cu toții despre legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia, care au fost, de asemenea, modelate de formula Steinmeier. Momentan nu este binevenit la Kiev. Vom vedea dacă acest lucru se va schimba”,  a declarat un diplomat ucrainean de la Kiev.

Formula, numită după președintele federal și fostul ministru de externe, prevede că regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, care sunt controlate de acoliții lui Putin ca autoproclamate ”republici populare”, ar trebui să primească un statut special temporar, odată ce alegerile au avut loc acolo.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close