Antena 3 CNN Externe Întâlnire de grad zero între președintele Rusiei și omologul turc. Ce au decis cei doi lideri

Întâlnire de grad zero între președintele Rusiei și omologul turc. Ce au decis cei doi lideri

Întâlnire de grad zero între președintele Rusiei și omologul turc. Ce au decis cei doi lideri
03 Sep 2016   •   22:31

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronunţat sâmbătă în favoarea unor noi măsuri care "să facă să avanseze" relaţiile ruso-turce, după reconcilierea neaşteptată din iunie care a urmat unei perioade de câteva luni de criză diplomatică, informează AFP.

"Ne rămâne mult de făcut pentru a restabili pe deplin cooperarea în toate domeniile. Şi vom vorbi despre asta astăzi", a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc în ajunul deschiderii summitului G20.

"Turcia traversează o perioadă dificilă, luptă împotriva terorismului şi se confruntă cu grave crime teroriste", a adăugat el.

Dar "sunt sigur că (...) atunci când veţi normaliza pe deplin situaţia în ţară, vom putea să mergem înainte pe drumul cooperării noastre", a subliniat preşedintele rus.

La rândul lui, Erdogan a estimat că cei doi lideri ar trebui să ia "anumite măsuri" pentru "a merge înainte" în cooperarea energetică între Moscova şi Ankara pe care s-au pus de acord să o resusciteze în luna august, readucând pe agendă proiectul gazoductului Turkish Stream, îngheţat în timpul crizei diplomatice.

Este cea de a doua întâlnire între Vladmir Putin şi Recep Tayyip Erdogan în mai puţin de o lună, după reconcilierea neaşteptată care a avut loc în iunie după ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, în decembrie, a unui bombardier rus de către armata turcă la graniţa cu Siria, incident care a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova şi Ankara.

La începutul lui august, Erdogan s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu Putin, la trei săptămâni după puciul eşuat din Turcia, care a fost urmat de epurări fără precedent, pe care Moscova s-a ferit însă să le critice.

Cu prilejul acestei vizite, cele două părţi au promis să facă tot posibilul pentru a readuce relaţiile la nivelul de dinainte de criza diplomatică, Erdogan dând asigurări că proiectul Turkish Stream va fi realizat "cât de curând posibil".

Rusia, care i-a impus Ankarei sancţiuni dure în sectorul turistic după doborârea avionului său de luptă, a autorizat reluarea vânzării de pachete turistice în Turcia.

Vineri, Rusia a reluat şi zborurile charter spre Turcia, interzise din noiembrie ca represalii împotriva Ankarei.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close