Antena 3 CNN Externe Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Vladimir Zelenski. ”SUA nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia”

Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Vladimir Zelenski. ”SUA nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia”

Președintele american Joe Biden și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, au avut o întâlnire la Casa Albă. Cei doi șefi de state au discutat despre chestiuni de securitate.

Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Vladimir Zelenski. ”SUA nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Sep 2021   •   09:11

În cadrul întrevederii de la Casa Albă, de pe 1 septembrie, Biden a precizat că „Statele Unite rămân ferm angajate să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii rusești și aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei".

Biden a spus că SUA vor „continua să sprijine Ucraina, pe măsură ce va avansa în agenda de reforme democratice și în mișcarea spre integrarea completă în Europa”.

Declarația comună a celor două țări emisă miercuri după-amiază a subliniat, de asemenea, solidaritatea SUA față de Ucraina.

„În secolul XXI, națiunilor nu li se poate permite să redeseneze frontierele cu forța. Rusia a încălcat această regulă de bază în Ucraina”, se spune în declarație

„Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia”

Declarația publicată miercuri prezintă o listă lungă de acorduri și domenii de cooperare între cele două țări, cu cea mai mare atenție în domeniul securității.

Biden a anunțat că Ucraina va primi 60 de milioane de dolari pentru asistență de securitate. Oficiali citați în presa americană au spus că acest ajutor include rachete anti-tanc Javelin. 

Statele Unite au promis, de asemenea, un sprijin inițial de 3 miliarde de dolari pentru proiecte comune în sectoarele agriculturii, infrastructurii, climei și energiei.

Washington a promis, de asemenea, un ajutor suplimentar de 12,6 milioane de dolari pentru combaterea pandemiei și 45 de milioane de dolari în ajutor umanitar pentru locuitorii din zonele afectate de război din Donbass.

„Succesul Ucrainei este esențial pentru lupta globală dintre democrație și autocrație.

Pe măsură ce ne confruntăm împreună cu această provocare, suntem umăr cu umăr, optimiști cu privire la obiectivele noastre ambițioase comune de a promova democrația, de a oferi dreptate, de a spori prosperitatea și de a consolida securitatea Ucrainei” – se arată în  declarația comună transmisă în urma întâlnirii.

Zelensky este al doilea lider european găzduit de Biden la Washington, iar primul a fost cancelarul german Angela Merkel.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close