Antena 3 CNN Externe Preşedintele afgan: Între 10.000 şi 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO

Preşedintele afgan: Între 10.000 şi 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO

Preşedintele afgan: Între 10.000 şi 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    21 Noi 2013   •   12:14

Între 10.000 şi 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO, la sfârşitul anului 2014, a declarat preşedintele afgan Hamid Karzai, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de semnarea unui acord bilateral cu Statele Unite privind securitatea.

Karzai a precizat că aceste trupe ar putea fi americane, dar, de asemenea, ar putea proveni din alte ţări, cum ar fi Turcia sau alte ţări musulmane.

„Dacă acest tratat va fi semnat, între 10.000 şi 15.000 de militari vor rămâne. Când spun militari, nu vorbesc doar de americani, ci şi de trupe provenind din alte ţări NATO, cum ar fi Turcia şi din alte ţări musulmane”, a spus Karzai.

Declaraţiile au fost făcute în deschiderea Loya Jirga, marea adunare tradiţională, care va examina, până duminică, la Kabul, un tratat bilateral de securitate între SUA şi Afganistan la care s-a lucrat cu atenţie timp de mai multe luni.

Loya Jirga reuneşte 2.500 de reprezentanţi ai societăţii afgane şi urmează să se pronunţe asupra menţinerii unei forţe americane în Afganistan după 2014.

Lucrările Loya Jirga se desfăşoară în sala mare a Şcolii Politehnice, situată în vestul capitalei Kabul.

Din cauza riscului unor atentate din partea insurgenţilor talibani, care contestă cu înverşunare respectivul acord, la Kabul a fost amplasat un dispozitiv puternic de securitate.

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close