Antena 3 CNN Externe Preşedintele american îndeamnă Congresul să renunţe la "tăierile bugetare imprudente şi idioate"

Preşedintele american îndeamnă Congresul să renunţe la "tăierile bugetare imprudente şi idioate"

Preşedintele american îndeamnă Congresul să renunţe la "tăierile bugetare imprudente şi idioate"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    28 Apr 2013   •   09:55
Barack Obama a îndemnat sâmbătă membrii Congresului să pună capăt tăierilor bugetare "imprudente" şi "idioate" şi să adopte un plan mai "judicios" de reducere a cheltuielilor, pentru a continua să alimenteze creşterea economică, relatează AFP, conform Mediafax.
Alocuţionea săptămânală a lui Barack Obama a avut loc după ce Congresul a restabilit vineri creditele bugetare destinate serviciilor de control aerian din Statele Unite, care erau supuse de duminica trecută unor reduceri vizând personalul, provocând întârzierea a mii de zboruri. 
"Săptămâna aceasta, tăierile automate la buget au afectat şi călătorii, blocaţi timp de mai multe ore pe aeroporturi sau la bordul unor avioane, frustraţi pe bună dreptate de acest lucru.  Poate că din cauză că se întorc acasă în fiecare weekend cu avionul, membrii Congresului care au insistat ca aceste reduceri bugetare fie introduse şi-au dat seama în sfârşit că îi vor afecta şi pe ei în egală măsură", a declarat Obama.
Preşedintele i-a criticat din nou pe congresmenii republicani. "Ei ar trebui să-şi examineze propriul lor buget. Dacă reducerile pe care le propun vor intra ăn vigoare, autoritate americană a aviaţiei (FAA) va fi supusă unor tăieri de trei ori mai importante", a avertizat el.
Potrivit preşedintelui, Congresul a adoptat vineri "o soluţie provizorie, (care pune) un plasture. Însă tăierile bugetare vor afecta alte sectoare, care asigură servicii vitale pentru americani. Nu vom putea să aplicăm un pansament pe fiecare tăiere. Acesta nu este un mod responsabil de a guverna".
Barack Obama i-a îndemnat pe congresmeni să adopte proiectul său de buget, care "înlocuieşte în anii viitori aceste tăieri idioate prin reduceri mai judicioase" şi care "investeşte în educaţie, cercetare şi sectoare care vor crea noi locuri de muncă încă din prezent".
Obama, care a propus la 10 aprilie un buget pentru 2014 vizând o reducere a deficitelor, abordând totodată prestările sociale şi anumite nişe fiscale, doreşte să anuleze complet tăieri autopmate care afectează întregul sector public.
Însă un compromis asupra bugetului între republicani, care controlează Camera Reprezentanţilor, şi democraţi, care controlează Senatul, este necesar, iar cele două tabere au fost până în prezent incapabile să se pună de acord, primii refuzând o creştere a impozitelor solicitată de Barack Obama şi democraţi.
 

×
Subiecte în articol: Barack Obama Congres republicani

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close