Antena 3 CNN Externe Preşedintele BCE: Franţa are nevoie de reforme şi stabilitate fiscală, Germania este un exemplu de urmat

Preşedintele BCE: Franţa are nevoie de reforme şi stabilitate fiscală, Germania este un exemplu de urmat

Preşedintele BCE: Franţa are nevoie de reforme şi stabilitate fiscală, Germania este un exemplu de urmat
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
15 Dec 2013   •   14:56
Franţa face eforturi mari, dar are nevoie de reforme şi de stabilitate fiscală, în timp ce Germania este un exemplu de urmat pentru celelalte state europene, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, într-un interviu acordat publicaţiei Journal du Dimanche, relatează AFP, conform Mediafax.
"Au fost făcute eforturi mari, important este să continue pe drumul reformelor. Guvernul şi francezii ştiu asta. Competitivitatea este în continuare insuficientă, iar redresarea finanţelor publice nu mai poate fă lăsată pe seama impozitelor. Franţa are nevoie să regăsească stabilitatea fiscală pentru ca firmele să reînceapă să investească", a spus Draghi.
În privinţa Germaniei, şeful BCE a spus că cea mai mare economie din Europa are o situaţie mai bună decât vecinii săi pentru că reformele structurale curajoase au făcut-o mai competitivă.
Draghi a lăudat în special reformele de pe piaţa muncii aplicate de fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroeder şi a spus că Germania este un exemplu de urmat deşi nu trebuie să se mulţumească cu atât, ci să favorizeze investiţiile, mai ales în infrastructură.
Pe de altă parte, Draghi a respins criticile frecvente la adresa politicii "ortodoxe" ale BCE, argumentând că rolul principal al instituţiei este menţinerea stabilităţii preţurilor.
"În măsura în care acţiunile noastre stabilizează economia, ele contribuie la reducerea şomajului. Dar nu putem reduce nivelul structural al şomajului, care depinde de buna funcţionare a pieţei muncii", a explicat Draghi.
În privinţa oportunităţii deprecierii euro faţă de dolar, pentru o competitivitate mai mare, Draghi a respins orice speculaţie legată de curs. El a recunoscut că deprecierea euro ar accelera inflaţia în Europa, dar a precizat că BCE nu are o ţintă a cursului de schimb.
 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close