Antena 3 CNN Externe Președintele bulgar, Rossen Plevneliev s-a opus prin veto noului cod electoral

Președintele bulgar, Rossen Plevneliev s-a opus prin veto noului cod electoral

Președintele bulgar, Rossen Plevneliev s-a opus prin veto noului cod electoral
Sursa foto: foto: AGERPRES
27 Feb 2014   •   10:00

Președintele bulgar Rossen Plevneliev s-a opus miercuri prin veto noului cod electoral adoptat de parlament în 21 februarie în vederea alegerilor europene din mai, informează AGERPRES.

"Probleme sensibile sunt în continuare nerezolvate" de noul cod, ca de pildă cea a listelor electorale şi a votului majoritar, indică preşedintele provenit dintr-un partid de dreapta.

Acest cod "nu corespunde aşteptărilor societăţii", estimează şeful statului, referindu-se la protestele în masă organizate vara trecută împotriva corupţiei şi pentru transparenţa vieţii politice.

Parlamentul dominat de o coaliţie a socialiştilor şi liberalilor nu a reţinut o propunere a ONG-urilor de înregistrare prealabilă a alegătorilor cu scopul de a reduce frauda. Aproape 6,9 milioane de alegători, inclsiv bulgari cu reşedinţa în străinătate, figurează în prezent pe listele electorale. Or, toată populaţia Bulgariei se cifrează la 7,4 milioane de locuitori, ceea ce trezeşte suspiciuni cu privire la o posibilă fraudare a alegerilor.

În schimb, parlamentul a decis ca buletinele de vot să fie imprimate de acum înainte la Banca centrală şi numerotate cu scopul de a împiedica votarea cu buletine distribuite ilegal în exteriorul birourilor electorale.

Adunarea naţională nu a reţinut nici cererea societăţii civile de vot majoritar parţial, deputaţii continuând să fie aleşi proporţional, potrivit noului cod electoral.

Preşedintele a mai criticat abandonarea unui proiect de vot electronic, aplicabil în special în străinătate.

Veto-ul prezidenţial obligă legislativul să reexamineze textele în cauză. Dacă însă ele vor fi susţinute de aleşi în aceiaşi termeni, şeful statului va fi constrâns să le ratifice.

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close