Antena 3 CNN Externe Preşedintele chilian a deschis Summitul ce reuneşte liderii puterilor mondiale

Preşedintele chilian a deschis Summitul ce reuneşte liderii puterilor mondiale

Preşedintele chilian a deschis Summitul ce reuneşte liderii puterilor mondiale
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
27 Ian 2013   •   09:15

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a deschis sâmbătă Summitul ce reuneşte pentru două zile aproximativ patruzeci de lideri europeni, ai Americii latine şi Caraibe în capitala chiliană, relatează AFP.
   
"Tema care ne reuneşte este construcţia unei noi alianţe strategice pentru a obţine o dezvoltare durabilă", a declarat şeful de stat chilian în cadrul ceremoniei de deschidere, în faţa unei audienţe formată din 60 de delegaţii reprezentând pe de o parte Uniunea Europeană şi pe de cealaltă, Comunitatea statelor latino-americane şi a Caraibelor (Celac).
   
"Aceste două blocuri reprezintă o treime din statele planetei, peste un miliard de locuitori şi reprezintă peste o treime din producţia mondială", a declarat acesta.
   
Chiar dacă cele două blocuri regionale s-au reunit deja anterior, aceasta este primul summit sub egida Celac, fondat în cadrul summitului de la Caracas în decembrie 2011 sub conducerea preşedintelui venezuelian Hugo Chavez, spitalizat pentru cancer în Cuba şi absent de la întâlnirea de la Santiago.
   
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a apreciat că Celac "este un pas important în procesul de integrare regională".
   
Cancelarul german Angela Merkel a reiterat cu această ocazie apelul său către europeni de a se angaja în reformele structurale pentru a stabiliza economia Uniunii.
   
Cancelarul german a amintit că 90 la sută din creşterea Uniunii europene se realizează în acest moment în afara Europei. Da asemenea "dacă încercăm să remediem situaţia în manieră internă, aceasta nu este suficientă", a spus aceasta.
   
"O politică de expansiune economică înseamnă că toate statele trebuie să ofere produse competitive menite să fie vândute în lumea întreagă iar America latină, care are legături strânse cu Spania şi Portugalia, este o piaţă ce oferă o industrie competitivă pentru statele din sudul Europei", a adăugat ea.
   
Discuţiile vor aborda mai ales investiţiile, integrarea socială, lupta împotriva traficului de droguri şi întrebările legate de încălzirea climatică.
   
După o întâlnire de opt ore, summitul va fi urmat de o cină oficială la palatul prezidenţial de la Moneda.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close