Preşedintele Ciprului va participa la o "reuniune de rang înalt" la Bruxelles

de G.S.    |    24 Mar 2013   •   15:06
Preşedintele Ciprului va participa la o "reuniune de rang înalt" la Bruxelles Foto: Agerpres/AP

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, va participa duminică la o "reuniune de rang înalt" la Bruxelles, organizată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu scopul de a "facilita o soluţie pentru Cipru", a afirmat un purtător de cuvânt al lui Rompuy, citat de AFP.
   
Purtătorul de cuvânt nu a dat detalii despre persoanele care vor participa la reuniunea organizată de Rompuy şi nici despre ora la care aceasta va avea loc. Potrivit unor surse europene, întâlnirea ar urma să aibă loc la 12:30 GMT (14:30 ora României), urmând să fie prezent şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
   
Anastasiades se va întâlni, separat, şi cu directorul FMI, Christine Lagarde, şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
   
Discuţiile cu oficialii UE, FMI şi BCE vor avea loc înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată pentru duminică la 17:00 GMT (19:00 ora României).
   
Lagarde şi Draghi vor fi, de asemenea, prezenţi la reuniunea Eurogroup.

Anastasiades a plecat duminică dimineaţa la Bruxelles, după discuţii lungi pe parcursul nopţii la Nicosia cu reprezentanţi ai UE, BCE şi FMI.
   
Negocierile dintre politicienii ciprioţi şi reprezentanţii UE, FMI şi BCE au continuat duminică, după ce nu au reuşit să ajungă sâmbătă la un acord asupra unui pachet de măsuri care să deblocheze împrumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din uniunea monetară către Cipru.
   
Criza din Cipru s-a agravat după ce parlamentul de la Nicosia a respins marţi instituirea unei taxe pe depozitele din băncile locale, condiţie impusă de zona euro pentru eliberarea împrumuturilor.

x close