Antena 3 CNN Externe Preşedintele din Yemen cere suspendarea Constituţiei pentru a putea înăbuşi protestele

Preşedintele din Yemen cere suspendarea Constituţiei pentru a putea înăbuşi protestele

Preşedintele din Yemen cere suspendarea Constituţiei pentru a putea înăbuşi protestele
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
23 Mar 2011   •   19:36

Membrii partidului de conducere din Yemen l-au sprijinit pe preşedintele Ali Abdalah Saleh şi au votat, în Parlamentul yemenit, pentru legile de urgenţă care suspendă constituţia, permit cenzura, interzic protestele publice şi acordă forţelor securităţii puteri sporite pentru a înăbuşi revolta populară, informează The Guardian.

Protestele în Yemen au devenit din ce în ce mai puternice, ajungându-se la ciocniri violente între trupele loiale preşedintelui şi protestatari, mai mulţi oameni fiind ucişi în luptele de stradă.

De partea dizidenţilor au trecut mai mulţi politicieni, diplomaţi, guvernatori locali şi lideri ai armatei. Luni, generalul Ali Mohsen al-Ahmar, conducătorul unei importante divizii de tancuri, un membru important al regimului lui Saleh, a trecut de partea protestatarilor.

Marţi, preşedintele s-a oferit să demisioneze la sfârşitul anului, dar opozanţii săi nu au acceptat oferta.

Schimbările de tabere şi hotărârea protestatarilor care îi cer lui Saleh să plece imediat, au determinat ca preşedintele să ceară legile de urgenţă, votul în Parlament fiind doar o formalitate, partidul său deţinând o majoritate copleşitoare.

Situaţia din Yemen, care conform lui Saleh, se îndreaptă către un război civil, a fost comentată şi de ministrul Apărării american, care a spus că instabilitatea şi distragerea atenţiei de la neutralizarea reţelei al-Qaida este principala îngrijorare a Statelor Unite.

Saleh se află în funcţie de 32 de ani şi a colaborat cu Statele Unite pentru ajutorarea ofensivei americane împotriva reţelei teroriste al-Qaida.

×
Subiecte în articol: Yemen Constitutie proteste razboi civil
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close