Antena 3 CNN Externe Preşedintele Ecuadorului, din nou la palatul prezidenţial, după ce a fost asediat într-un spital (VIDEO)

Preşedintele Ecuadorului, din nou la palatul prezidenţial, după ce a fost asediat într-un spital (VIDEO)

Preşedintele Ecuadorului, din nou la palatul prezidenţial, după ce a fost asediat într-un spital (VIDEO)
01 Oct 2010   •   11:27

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a revenit la palatul prezidenţial după ce a petrecut 12 ore într-un spital, asediat de poliţişti răsculaţi. Correa a părăsit spitalul sub protecţia unor militari loiali, după violente schimburi de focuri cu rebelii. Potrivit Crucii Roşii, luptele s-au soldat cu 2 morţi şi 37 de răniţi. Starea de urgenţă, decretată ieri, rămâne deocamdată în vigoare.

Nemulţumiţi de o lege care le elimină primele de vechime, poliţiştii şi o parte din militari s-au revoltat şi au ocupat Parlamentul şi aeroportul din Quito. Preşedintele socialist Rafael Correa a încercat un dialog, însă nu a avut succes.

Correa s-a refugiat într-un spital şi a spus că preferă să moară decât să cedeze în faţa rebelilor.

?Dacă vreţi să omorâţi preşedintele, aici este! Omorâţi-mă! Omorâţi sistemul de sănătate, omorâţi-vă valorile, omorâţi lupta pentru libertate!?, a spus el.

Deşi guvernul a decretat starea de urgenţă, haosul a pus stăpânire pe capitală. În lipsa poliţiştilor, câteva bănci şi magazine au fost jefuite.

Comandantul armatei, rămas loial preşedintelui, le-a cerut răsculaţilor să depună armele. După căderea nopţii, o unitate de elită a armatei a pătruns în spital şi a reuşit să-l evacueze pe Correa, la bordul unei maşini blindate.

Rafael Correa a ajuns la palatul prezidenţial, unde a vorbit în faţa unei mulţimi uriaşe de simpatizanţi.

Preşedintele l-a acuzat pe unul din adversarii săi politici că a pus la cale revolta poliţiştilor. El le-a mulţumit guvernelor străine, care s-au pronunţat în sprijinul său.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close