Antena 3 CNN Externe Preşedintele Franţei cere sporirea măsurilor antiterorism în Franţa, după intervenţia armatei în Mali

Preşedintele Franţei cere sporirea măsurilor antiterorism în Franţa, după intervenţia armatei în Mali

Preşedintele Franţei cere sporirea măsurilor antiterorism în Franţa, după intervenţia armatei în Mali
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
13 Ian 2013   •   09:17

Preşedintele Francois Hollande a anunţat sâmbătă că a ordonat sporirea "cât mai curând posibil" a măsurilor antiteroriste în Franţa, după intervenţia armatei franceze în Mali împotriva grupărilor islamiste armate, relatează AFP.
   
Trebuie "să luăm toate precauţiile necesare aici" în faţa ameninţării teroriste şi să "supraveghem clădirile instituţiilor publice şi infrastructura de transport", a declarat preşedintele francez în cadrul unui discurs la Palatul Elysee, în urma unei întâlniri a Consiliului de apărare.
   
Imediat după, premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat că planul de apărare antiteroristă, numit de Franţa "Vigipirate" va fi suplimentat "imediat" pentru transporturile publice, adunările de persoane şi clădirile ce primesc publicul larg.
   
O importantă manifestaţie împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex este prevăzută duminică la Paris.
   
Dispozitivul Vigipirate este în alertă "roşie" după atentatele din Londra în 2005. La acest nivel, Vigipirate prevede mai ales controale aleatorii la accesul în trenuri, patrule în trenurile de mare viteză, restricţii sau interdicţii pentru vaste porţiuni ale spaţiului aerian şi constituirea stocurilor de apă potabilă.
   
Pe lângă militari, dispozitivul mobilizează poliţia şi serviciile de securitate ale SNCF.
   
Creat acum 35 de ani, acest plan de apărare are patru niveluri de alertă denumite prin culori: galben, portocaliu, roşu şi stacojiu (roşu închis). Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât nivelul de alertă este mai ridicat.
   
Alerta maximă "stacojiu" a fost activată pentru scurt timp în martie anul trecut în sud-vestul Franţei după crimele realizate de Mohamed Merah în regiunea Toulouse (sud-vest).

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close