Antena 3 CNN Externe Președintele Franței, mesaj dur pentru România: ”Unii atacă independența magistraților”

Președintele Franței, mesaj dur pentru România: ”Unii atacă independența magistraților”

Președintele Franței, mesaj dur pentru România: ”Unii atacă independența magistraților”
Sursa foto: Foto: Facebook/Emmanuel Macron
16 Apr 2018   •   09:56

Există o ascensiune a "democraţiilor iliberale" în Europa, a declarat duminică, într-un interviu, preşedintele francez Emmanuel Macron, care a adăugat că independenţa magistraţilor este pusă în pericol în ţări ca Polonia şi Ungaria, dar şi de către "unii în România", salutând în acest context munca preşedintelui Klaus Iohannis, care "ţine lucrurile sub control". 

"Iau Europa aşa cum este. Nu împărtăşesc niciuna dintre valorile (premierului ungar) Viktor Orban, dar el este acolo, a fost ales. Asistăm la o ascensiune a democraţiilor iliberale", a spus Macron într-un amplu interviu pentru BFMTV, RMC şi Mediapart, la un an de preşedinţie. 

"De o parte, văd democraţii unde în rândul populaţiei s-a instalat un fel de oboseală. Democraţii care s-au obişnuit cu slăbiciunile, injustiţia, inegalităţile, furia" şi unde se înregistrează "o creştere a populismului", care este denunţat moral, dar nu este şi atacat la baza sa, a declarat preşedintele francez. 

"De cealaltă parte, sunt democraţiile iliberale unde se spune: 'Vedeţi, aceşti oameni sunt slabi. Atunci, nu mai respectăm democraţia. Atacăm independenţa magistraţilor'", a mai spus Macron, care a oferit exemplele Poloniei şi Ungariei şi a spus că acelaşi lucru îl încearcă "unii în România", salutând în acest context "munca preşedintelui român" Klaus Iohannis, care "ţine lucrurile sub control". 

"De aceea, vreau în Franţa o democraţie puternică şi clară, în care cel ce a primit un mandat decide şi îşi asumă. Sunt de părere că poţi fi în acelaşi timp democrat şi puternic", a afirmat Macron. 

"Cred într-o Europă suverană, adică o Europă care oferă protecţie în faţa marilor riscuri. Trezirea europeană de aici trebuie să pornească. Avem nevoie de această vitalitate europeană", a mai declarat el spre finalul interviului. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close