Preşedintele Franţei prezidează, pentru prima dată, ceremoniile de Ziua Naţională

de G.S.    |    14 Iul 2012   •   12:51
Preşedintele Franţei prezidează, pentru prima dată, ceremoniile de Ziua Naţională Foto: Mediafax/AFP

Preşedintele francez François Hollande, însoţit de Valérie Trierweiler, prezidează sâmbătă, pentru prima dată, ceremoniile de Ziua Naţională a Franţei, înaintea unui interviu televizat în care ar urma să vorbească despre începutul mandatului său, despre agenda internaţională şi viaţa sa privată.
   
Preşedintele francez, comandantul forţelor armate, a coborât pe Champs-Elysées înainte de a asista la o lungă paradă a forţelor armate franceze, relatează AFP.
   
Partenera sa Valérie Trierweiler, într-una dintre primele sale apariţii publice de la incidentul provocat de mesajul său pe Twitter ce a afectat intenţia noului preşedinte de a instaura o preşedinţie "normală", a luat loc în tribuna de onoare.
   
Ea a generat stupefacţie la 12 iunie în Franţa, plasându-se, într-un mesaj pe Twitter, de partea adversarului lui Ségol?ne Royal la alegerile legislative. Fostă candidată la alegerile prezidenţiale din 2007, Royal a fost timp de trei decenii partenera lui François Hollande.
   
Un număr de 4.950 de bărbaţi şi femei din cele trei armate şi din cadrul Securităţii civile participă la paradă sub sloganul armatele "în serviciul Naţiunii şi al păcii în lume" şi avându-i ca invitaţi de onoare pe militari din cadrul forţelor ONU şi trupe care s-au întors din misiuni în străinătate.
   
În jurul orei 11.15 GM (14.15 ora României), François Hollande va relua tradiţia interviului televizat acordat de şeful statului la 14 iulie. Acest ritual a fost abandonat de predecesorul său, Nicolas Sarkozy.
   
După două luni de mandat, el urmează să facă bilanţul unui început de cincinal marcat de criza euro şi creşterea şomajului, dar se va referi şi la agenda internaţională, în special în privinţa situaţiei din Siria, şi la viaţa sa privată.

x close