Antena 3 CNN Externe Preşedintele Germaniei şi-a anunţat DEMISIA. Este acuzat că a fost implicat într-un scandal de corupţie

Preşedintele Germaniei şi-a anunţat DEMISIA. Este acuzat că a fost implicat într-un scandal de corupţie

Preşedintele Germaniei şi-a anunţat DEMISIA. Este acuzat că a fost implicat într-un scandal de corupţie
Sursa foto: Foto: telegraph.co.uk
de O.P.    |    17 Feb 2012   •   12:39

Preşedintele Germaniei îşi va anunţa astăzi demisia. Christian Wulff ar urma sa plece de la conducerea ţării, din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat. Wulff este acuzat că ar fi profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia Inferioară pentru a obţine avantaje financiare pe care a încercat ulterior să le ascundă.

 "Încrederea" concetăţenilor mei este afectată. "Din acest motiv, nu mai este posibil să îmi exercit funcţia. De aceea demisionez", a declarat solemn Wulff, un conservator care a fost ales cu dificultate la preşedinţie în iunie 2010, în urma eforturilor cancelarului Angela Merkel.
  
Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a cerut joi seara ridicarea imunităţii preşedintelui Christian Wulff, în urma suspiciunilor de prevaricaţiune.
  
Wulff este criticat aspru de la jumătatea lunii decembrie de presa germană, care îl acuză că a profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia inferioară pentru a obţine diverse avantaje financiare, încercând apoi să ascundă aceste afaceri.
  
Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.
  
În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta este o autoritate morală.

 
Get Adobe Flash player

CINE ESTE CHRISTIAN WULFF

Elegant, zâmbitor, Wulff, în vârstă de 52 de ani, a fost ales cu greu preşedinte la 30 iunie 2010, în al treilea şi ultimul tur de scrutin, în cadrul căruia majoritatea simplă era suficientă. Aceasta a fost o umilire pentru cancelarul Angela Merkel care l-a propus, deoarece coaliţia guvernamentală dispunea teoretic de majoritate în adunarea electorală.
  
Merkel avusese deja dificultăţi a găsi un înlocuitor la Palatul Bellevue pentru Horst Köhler, care a demisionat pe neaşteptate.
  
Devenit preşedinte al Germaniei, o funcţie în principal onorifică dar care se bucură de un mare prestigiu şi poate influenţa mentalităţile, Wulff a ocupat astfel pentru prima dată un post la nivel naţional, nefiind niciodată până atunci ministru federal.

Înainte de izbucnirea scandalului, acest preşedinte considerat un pic şters de unele persoane, avea relaţii excelente cu presa, pretându-se cu plăcere şedinţelor foto cu cea de-a doua sa soţie, Bettina, mama băieţelului lor.
  
Ea a fost prima soţie a unui preşedinte german cu tatuaj, un fel de flacără pe braţul drept, pe care Wulff îl considera "cool".

La câteva luni după preluarea funcţiei de preşedinte, acest catolic practicant a provocat reacţii în rândul conservatorilor afirmând că islamul face de acum parte din Germania, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Reunificare, la 3 octombrie 2010.
  
În trecut, el şi-a manifestat deja deschiderea faţă de germanii de origine imigrantă, numind un ministru de origine turcă în Guvernul său din Saxonia Inferioară, o premieră în Germania.
  
Pe un cu totul alt front, el a creat surpriză criticând, în august, răscumpărarea obligaţiunilor ţărilor aflate în dificultate de către Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce criza euro era deja în plină desfăşurare. Germania fiind foarte ataşată de principiul independenţei băncilor centrale, o astfel de intruziune a preşedintelui în afacerile monetare a fost neaşteptată.


×
Subiecte în articol: coruptie

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close