Antena 3 CNN Externe Preşedintele Iranului, atacat de clerici pentru ?minciuni?

Preşedintele Iranului, atacat de clerici pentru ?minciuni?

Preşedintele Iranului, atacat de clerici pentru ?minciuni?
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
12 Iun 2009   •   13:03

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, ce caută să obţină un nou mandat în funcţie la alegerile din această săptămână, a fost ţinta unui atact neobişnuit din partea unuia dintre cei mai respectaţi clerici din Iran, act ce reflectă tensiunea din jurul alegerilor prezindeţiale.
Într-o ieşire publică neobişnuită, sprijinit şi de alţi clerici, Akbar Hashemi Rafsanjani a cerut liderului suprem iranian să ia măsuri contra lui Ahmadinejad pentru ?minciunile? rostite în timpul dezbaterii televizate de săptămâna trecută.
În timpul acesteia, Ahmadinejad l-a acuzat pe Rafsanjani, care la rândul său a fost preşedinte, de corupţie şi manevre politice pentru a-l da jos de la putere.
Rafsanjani a trimis o scrisoare liderului suprem în care avertiza că zeci de milioane de iranieni au fost martori la declaraţiile preşedintelui în timpul dezbaterii. El a cerut ayatollahului Khamenei să ia măsuri, lăsând să se înţeleagă că în caz contrar suporterii candidaţilor rivali ar putea să îşi facă dreptate singuri.

?Mă aştept să rezolvi această problemă pentru a stinge focul, al cărui fum se poate vedea în atmosferă, şi să opreşti comploturile periculoase..- nu există nicio îndoială că unii oameni, partide sau fracţiuni nu vor tolera această situaţie". 14 alţi clerici din oraşul sfânt Qom, centrul puternicei puteri bisericeşti a ţării, au emis o declaraţie separată în care îşi arată "profunda preocupare şi regretul" că imaginea Iranului a fost ştirbită de dezbaterile publice.
Alegerile de vineri sunt privite de mulţi iranieni ca cea mai bună şansă din ultimii ani de a schimba politica Iranului, ale cărui relaţii cu Occidentul sunt într-un punct critic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close