Antena 3 CNN Externe Preşedintele kazah respinge legea ce îi conferea puteri speciale

Preşedintele kazah respinge legea ce îi conferea puteri speciale

Preşedintele kazah respinge legea ce îi conferea puteri speciale
Sursa foto: nursultan nazarbaev
04 Iun 2010   •   20:48

Preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, a refuzat să semneze o lege prin care era desemnat "Liderul Naţiunii " şi primea puteri speciale pe viaţă dacă demisiona din funcţie, demonstrând că încă nu este pregătit să plece din funcţia de şef de stat.
Proiectul de lege, aprobat luna trecută de parlament, i-ar acorda imunitate lui Nazarbaev şi control asupra unor politic guvernamentale în caz că ar demisiona.
Analiştii cred că aceasta ar putea deschide calea pentru el să numească un succesor.


Nazarbaev, 69 de ani, arăta însă într-un mesaj televizat că nu va semna legea. El a citat preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa printre motivele pentru care respinge actul.


"Mulţumesc sincer tuturor cetăţenilor kazahi pentru sprijinul şi evaluarea muncii mele. În acelaşi timp, cred că statutul de 'lider al naţiunii' nu poate fi dobândit pur şi simplu pe baza legii, decretelor sau altor acte," arăta el.
Absenţa unui succesor clar pentru Nazarbaev, care conduce Kazahstan de două decenii, este cel mai mare motiv de preocupare pentru investitori, care au adus 100 miliarde dolari în cea mai mare economie din Asia Centrală de la despărţirea de URSS în n 1991.
Actualul mandat al lui Nazarbaev se încheie în 2012,dar el poate candida de fiecare dată, conform unui act introdus de partidul său în 2007.
Parlamentul totuşi trebuie să voteze actul. Potrivit Constituţiei, decizia preşedintelui poate fi răsturnată dacă trei sferturi dintre parlamentari votează în favoare.
Parlamentul, care nu are deputaţi de opoziţie, începuse munca la un act ce să ofere preşedintelui un oarecare control asupra guvernului după părăsirea preşedinţiei.
Analiştii consideră că prin rămânerea la putere ar putea să uşureze accesul succesorului la putere.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: kazahstan
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close