Antena 3 Externe Preşedintele Moldovei, criticat pentru ?atacarea? unui parlamentar evreu

Preşedintele Moldovei, criticat pentru ?atacarea? unui parlamentar evreu

24 Feb 2010   •   08:27
Preşedintele Moldovei, criticat pentru ?atacarea? unui parlamentar evreu
Sursa foto: mihai ghimpu

Preşedintele Moldovei Mihai Ghimpu, care este şi preşedinte al Parlamentului, a fost aspru criticat pentru insultarea unui deputat evreu de opoziţie.
Ghimpu a spus parlamentarului comunist Oleg Reidman, în timpul unei dezbateri parlamentare de pe data de 19 februarie, că el a a întâlnit "evrei foarte educaţi" dar că Reidman este "o ruşine pentru ei."
Reidman a protestat la această remarcă, declarând că în parlament el reprezintă circumscripţia sa electorală şi nu o anumită cultură sau religie.
Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, ONG care promovează pluralismului şi o societate deschisă, declara că declaraţiile lui Ghimpu sunt regretabile şi că replica lui Reidman este "demnă." El sublinia că etnia lui Reidman nu joacă nici un rol în activităţile politice şi aducerea în discuţie este "irelevantă."
Acesta arăta că aducerea etniei ca armă în disputele politice este "o problemă de educaţie proastă."
Liderii moldovebi au fost criticaţi de grupurile de evrei şi comitetul pentru drepturile omului din Congresul american pentru răspunsul slab la incidentul antisemit din decembrie, când un preot ortodox şi zeci de credincioşi au distrus un monumet evreiesc din centrul Chişinăului.
Preotul a fost amendat cu 600 de lei ($50) pentru incident, fapt calificat ca fiind ridicol de Centrul Wiesenthal din Ierusalim.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close