Antena 3 CNN Externe Preşedintele Nigeriei, declarat dispărut, după ce nu a mai fost văzut şase săptămâni

Preşedintele Nigeriei, declarat dispărut, după ce nu a mai fost văzut şase săptămâni

Preşedintele Nigeriei, declarat dispărut, după ce nu a mai fost văzut şase săptămâni
Sursa foto: Yar’ Adua
08 Ian 2010   •   18:15

Politicienii de opoziţie cer dovezi video că preşedintele Nigeriei este sănătos şi apt să guverneze, la şase săptămâni după ce a părăsit ţara pentru un tratament medical şi nu a mai revenit sau avut apariţii publice.
Preşedintele Yar? Adua a părăsit Nigeria pe 23 noiembrie după ce s-a plâns de dureri în piept şi de atunci nu se mai ştie nimic. Se bănuieşte că ar primi îngrijiri medicale la o clinică din Arabia Saudită, dar absenţa sa a creat un periculos vid de putere la vârful statului cu cea mai numeroasă populaţie din Africa şi unul din marii producători de petrol.

Deşi analiştii avertizau în legătură cu o criză constituţională, guvernul susţine că lucrurile continuă normal. În cadrul mesajului de anul nou, vicepreşedintele Goodluck Jonathan sublinia că ?nava continuă să navigheze.?
?Deşi preşedintele este departe de noi de ceva timp din cauza unor probleme medicale, el şi-a menţinut interesul şi optimismul pentru afacerile statului. Sperăm ca preşedintele să revină repede pentru a-şi continua munca, cu vigoare şi vitalitate.?
Iar joi, Jonathan a susţinut că a vorbit la telefon cu preşedintele, dar nu a oferit detalii despre convorbire.
Vidul de putere în vârful unei birocraţii centralizate puternice, în care preşedintele are foarte multă putere, deja are urmări. O suplimentare de buget cu circa 1,5 miliarde euro a fost semnată, aparent de preşedinte, la sfârşitul lunii trecute, la clinica în care se află.
Iar săptămâna trecută, Idris Kutigi, şeful Justiţiei, a trebuit să fie îşi învestească succesorul, pentru prima dată în istoria Nigeriei când preşedintele nu a prezidat ceremonia. Unii jurişti susţin că numirea judecătorului suprem este astfel ilegală.
În plus nici arestarea nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab, acuzat că a încercat să arunce în aer un avion american, nu a avut o reacţie din partea preşedintelui.
Aceasta a dus la o cerere din partea unui ONG către Parlament să îl declare dispărut pe preşedinte şi să se aducă dovezi despre situaţia sa.
Săptămâna viitoare un tribunal din capitala Abuja va începe trei procese distincte în care se doreşte răsturnarea de la putere a lui Yar? Adua. Unul cere numirea adjunctului ca lider, altul demiterea sa, iar un al treile ca deciziile cabinetului luapte în absenţa sa să fie anulate.
Yar? Adua, 58 de ani, părea bolnav chiar înainte de a fi ales. El a leşinat în timpul campaniei electorale din 2007 şi şi-a luat mai multe concedii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nigeria probleme de sanatate
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close