Antena 3 CNN Externe Preşedintele palestinian anunţă noi consultări pentru formarea unui guvern de uniune naţională

Preşedintele palestinian anunţă noi consultări pentru formarea unui guvern de uniune naţională

Preşedintele palestinian anunţă noi consultări pentru formarea unui guvern de uniune naţională
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
28 Apr 2013   •   11:32
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat sâmbătă lansarea unor consultări în vederea formării unui nou guvern de uniune naţională, a raportat agenţia oficială WAFA, conform Mediafax.
Acest anunţ a fost făcut în ultima zi a termenului legal de două săptămâni după demisia la 13 aprilie a premierului Autorităţii Palestiniene Salam Fayyad, care guvernează zonele autonome din Cisiordania.
Consultările vor fi angajate "conform Declaraţiei de la Doha şi prin aplicarea calendarului stabilit de conducerea palestiniană în cadrul reuniunilor de la Cairo cu privire la reactivartea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP)", desfăşurate în februarie, a anunţat preşedintele palestinian în cadrul unei vizite în Italia, citat de WAFA.
Abbas a îndemnat "forţele şi mişcărilor palestiniene să coopereze pentru facilitarea acestei sarcini, pentru a se putea promulga în mod simultan două decrete, unul privind formarea unui guvern de alianţă format din personalităţi independente şi altul pentru a stabili data alegerilor, odată ce Comisia Electorală Centrală a finalizat înregistrarea alegătorilor", potrivit agenţiei.
Un purtător de cuvânt al Hamas, la putere în Fâşia Gaza, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru AFP că "orice guvern trebuie să foe format prin aplicarea acordului de reconciliere şi în consultare şi prin consens cu Hamas".
"Nu au existat consultări cu Hamas în această privinţă până în prezent", a declarat el, avertizând împotriva "oricărui demers unilateral".
Acordurile de reconciliere semnate la Cairo (aprilie-mai 2011) şi la Doha (februarie 2012) între mişcarea Fatah condusă de Mahmud Abbas şi mişcarea Hamas, practic neaplicate, prevăd ca guvernele rivale conduse de Fayaad şi premierul Hamas Ismail Haniyeh să lase locul unui Executiv de tranziţie din care să nu facă parte partide, însărcinat cu organizarea alegerilor.
 

×
Subiecte în articol: presedinte Palestina consultari guvern demisie
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close