Antena 3 CNN Externe Preşedintele Parlamentului irakian cere demisia Guvernului şi organizarea unor alegeri anticipate

Preşedintele Parlamentului irakian cere demisia Guvernului şi organizarea unor alegeri anticipate

Preşedintele Parlamentului irakian cere demisia Guvernului şi organizarea unor alegeri anticipate
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Apr 2013   •   18:06

Preşedintele Parlamentului irakian, Osama Al-Nujaifi, a cerut, luni, demisia Guvernului condus de către şiitul Nouri al-Maliki şi desfăşurarea unor alegeri anticipate, potrivit unui comunicat al biroului său, citat de AFP.
   
Această iniţiativă trebuie să permită "să ajungem la o reconciliere naţională şi să apărăm câştigurile democraţiei". De asemenea, trebuie să permită scoaterea "ţării din spectrul războiului civil şi violenţelor confesionale", a anunţat comunicatul, în timp ce o recrudescenţă a violenţelor în Irak s-a soldat, începând de marţi, cu peste 230 de morţi.
   
Nujaifi, un sunnit şi oficial de rang înalt din blocul Iraqiya, sprijinit de către sunniţi şi aflat de mai mult timp în dezacord cu Maliki, a adresat propunerea sa către lideri ai partidelor politice reprezentate în Parlament.
   
El a cerut guvernului actual să demisioneze pentru a fi înlocuit de un cabinet mai restrâns format din independenţi care nu vor participa la alegerile următoare. El a solicitat, de asemenea, ca o comisie electorală să pregătească alegerile legislative anticipate înaintea dizolvării Parlamentului.
   
Această propunere intervine în timp ce un val de violenţe a lovit ţara, începând din 23 aprilie, atunci când scutierii au încercat să preia o piaţă din localitatea Houweijah, situată la vest de oraşul Kirkuk, unde sute de manifestanţi ostili premierului şiit campau de mai multe săptămâni.
   
Cel puţin 53 de persoane au fost ucise, iar atacuri de represalii împotriva forţelor irakiene şi alte violenţe s-au soldat, de atunci, cu alte zeci de victime, bilanţul ajungând la peste 230 de morţi luni.
   
Violenţa în creştere ridică temeri în privinţa revenirii la un conflict confesional deschis.
   
Peste 450 de persoane au fost ucise şi 1.150 au fost rănite în Irak de la începutul lunii aprilie, potrivit unui calcul efectuat de AFP în baza unor surse medicale şi din domeniul serviciilor de securitate.


×
Subiecte în articol: alegeri anticipate Irak
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close