Antena 3 CNN Externe Preşedintele polonez plecase spre Katin pentru a organiza o altă ceremonie, nemulţumit de cea a lui Putin

Preşedintele polonez plecase spre Katin pentru a organiza o altă ceremonie, nemulţumit de cea a lui Putin

Preşedintele polonez plecase spre Katin pentru a organiza o altă ceremonie, nemulţumit de cea a lui Putin
13 Apr 2010   •   14:33

Piloţii avionului prezidenţial au încercat să aterizeze în Rusia de două ori, nu de patru, cum se credea iniţial. Informaţia a apărut după analizarea a două din cele trei cutii negre. Au apărut detalii şi despre scopul călătoriei liderului polonez. Un cotidian britanic scrie că Lech Kaczynski a mers la Katin ca să organizeze propria ceremonie de comemorare a ofiţerilor polonezi, nemulţumit de cea organizată de premierul rus Vladimir Putin.

Examinarea cutiilor negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze a arătat că echipajul a efectuat două încercări de aterizare şi nu patru, cum s-a afirmat iniţial. Datele de pe două din cele trei cutii negre au mai arătat că echipajul a fost îndemnat să nu aterizeze, dar a ignorat avertismentele şi a efectuat două încercări de aterizare.

În plus, piloţii polonezi, care au comunicat cu controlorii de trafic aerian în engleză şi rusă, nu au anunţat nicio problemă tehnică a aparatului.

Au apărut şi detalii despre decizia preşedintelui de a merge la Katin. Potrivit unor surse citate de cotidianul The Independent, preşedintele polonez a fost iritat că Vladimir Putin l-a invitat doar pe premierul polonez, Donald Tusk, la ceremonia organizată miercurea trecută. Kaczynski şi membri ai Partidului Lege şi Justiţie, de dreapta, s-au simţit umiliţi pentru că premierul rus nu a prezentat scuze şi a vorbit despre ofiţerii polonezi masacraţi la Katin ca despre simple "victime ale terorii staliniste".

Informaţia vine în timp ce oficialii ruşi şi cei polonezi au început un adevărat război al declaraţiilor privind cauzele care au dus la prăbuşirea avionului prezidenţial. În vreme ce Moscova susţine că piloţii avionului nu vorbeau bine rusa şi engleza, ofiţeri polonezi spun contrariul. Doi martori, printre care un colonel polonez, spun că acelaşi echipaj l-a adus cu 3 zile înainte şi pe premierul polonez Donald Tusk şi că piloţii stăpâneau foarte bine şi rusa şi engleza.

Cu toate acestea, ultima discuţie dintre turnul de control şi piloţii polonezi arată că aceştia nu s-au înţeles.

Autorităţile ruseşti exclud o eventuală defecţiune tehnică a avionului Tupolev 154. Aparatul era folosit de aproape 20 de ani, dar fusese supus unei revizii generale în decembrie anul trecut.




Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lech Kaczynski presedinte ceremonie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close