Antena 3 CNN Externe Președintele Portugaliei a respins o lege privind schimbarea sexului în documentele oficiale

Președintele Portugaliei a respins o lege privind schimbarea sexului în documentele oficiale

Președintele Portugaliei a respins o lege privind schimbarea sexului în documentele oficiale
14 Mai 2018   •   16:58

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a respins o lege care ar fi făcut mai simplă schimbarea sexului și a numelui în documentele oficiale. Legea aprobată de Parlament luna trecută ar fi permis cetățenilor să facă schimbări juridice de la vârstă de 16 ani fără a fi nevoie de un document medical. În prezent, cetățenii trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să prezinte un raport medical înainte de a face o astfel de schimbare.

Președintele a propus că persoanele sub 18 ani să prezinte un document medical în continuare. În conformitate cu legea propusă, cei cu vârstă cuprinsă între 16 și 18 ani ar trebui să aibă un document semnat de părinți care să le permită schimbarea sexului și/ sau a numelui în documente. Înainte de a intră în vigoare, legea trebuie să fie semnată de președinte.  
  
Parlamentul poate să modifice legea în conformitate cu sugestiile președintelui sau să confirme legislația actuală cu aprobarea majorității absolute a parlamentarilor. În acest caz, președintele ar fi obligat să semneze legea. Președintele Rebelo de Sousa a solicitat "furnizarea unei evaluări medicale prealabile pentru cetățenii cu vârstă sub 18 ani" într-o declarație postată pe site-ul prezidențial (în portugheză). 

Parlamentării au sărbătorit când legislația a fost aprobată în 13 aprilie cu 109 voturi în Parlament. Activiștii au sărbătorit de asemenea legea "inovatoare", spunând că aceasta respectă dreptul la autodeterminare. Isabel Moreira, deputat al Partidului Socialist, a numit votul o "zi istorică". 

Criticii însă s-au opus. Vania Dias da Silvă, de la partidul de dreaptă CDS-PP, a declarat: "Cei care sunt sub 16 ani nu se pot căsători, bea sau conduce, deci nu ar trebui să poată lua o decizie cu consecințe atât de serioase." 

Sursă: BBC 
  

×
Subiecte în articol: lege Portugalia
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close