Antena 3 CNN Externe Preşedintele Portugaliei CONTESTĂ la Curtea Constituţională bugetul de austeritate

Preşedintele Portugaliei CONTESTĂ la Curtea Constituţională bugetul de austeritate

Preşedintele Portugaliei CONTESTĂ la Curtea Constituţională bugetul de austeritate
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
24 Noi 2013   •   09:39
Preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a anunţat sâmbătă că a sesizat Curtea Constituţională cu privire la o măsură cheie a bugetului pe 2014 foarte contestată care prevede reducerea cu aproape 10 la sută a pensiilor funcţionarilor, relatează AFP, conform Mediafax.
Cavaco Silva a cerut Curţii să verifice dacă acest proiect de lege, adoptat la 1 noiembrie de către Parlamentu în cadrul politicilor de austeritate, este conform cu Constituţia, arată un comunicat publicat pe site-ul de Internet al preşedinţiei.
Dacă Curtea Constituţională blochează această măsură, va priva guvernul de centru-dreapta de economii evaluate la 728 de milioane de euro, adică aproape o cincime din pachetul de austeritate care atinge în total 3,9 miliarde de euro
Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au avertizat constant faţă de o nouă respingere a măsurilor de austeritate de către justiţie, care riscă să pună în pericol ieşirea Portugaliei din programul de asistenţă prevăzută pentru iunie 2014.
Economiile aduse de reforma pensiilor funcţionarilor sunt cruciale pentru a atinge obiectivul Portugaliei de a îşi reduce deficitul public la patru la sută din PIB anul viitor.
În cazul unui blocaj, guvernul portughez este aşteptat să găsească măsuri alternative, fiind nevoit să negocieze cu creditorii săi aşteptaţi la 4 decembrie la Lisabona pentru o nouă misiune de control.
 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close