Antena 3 CNN Externe Preşedintele Rezervei Federale americane respinge criticile legate de suplimentarea lichidităţilor

Preşedintele Rezervei Federale americane respinge criticile legate de suplimentarea lichidităţilor

Preşedintele Rezervei Federale americane respinge criticile legate de suplimentarea lichidităţilor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
14 Oct 2012   •   17:13

Preşedintele Rezervei Federale (FED) americane, Ben Bernanke, a respins criticile la adresa politicii instituţiei de stimulare a economiei prin suplimentarea lichidităţilor, care ar atrage fonduri speculative în ţările emergente, afirmând că astfel este susţinută inclusiv economia mondială.
   
"Fed a suplimentat lichidităţile în economie pentru a respecta dubla sa misiune, de susţinere a pieţei muncii şi a stabilităţii preţurilor", a afirmat Bernanke la un colocviu organizat de Banca Japoniei şi FMI cu ocazia reuniunii anuale a Fondului de la Tokyo, transmite AFP.
   
El a adăugat că această politică nu contribuie doar la stimularea economiei americane, ci şi a economiei mondiale.
   
Fed practică de patru ani o politică monetară ultra-relaxată, de creştere a lichidităţilor din piaţă prin achiziţia de obligaţiuni şi menţinerea dobânzii cheie aproape de nivelul zero.
   
Din 2008, Fed a injectat în circuitul financiar peste 2.340 de miliarde de dolari.
   
La jumătatea lunii septembrie, Fed a decis să facă lunar achiziţii de obligaţiuni de 40 de miliarde de dolari, atâta timp cât va fi necesar pentru redresarea pieţei muncii.
   
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat duminică în privinţa riscului de supraîncălzire a economiilor emergente, din cauza măsurilor excepţionale întreprinse de băncile centrale din Statele Unite şi Europa, confirmând îngrijorarea exprimată de state precum Brazilia.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close