Antena 3 Externe Preşedintele sirian: Este o "presiune populară" de a se deschide frontul împotriva Israelului

Preşedintele sirian: Este o "presiune populară" de a se deschide frontul împotriva Israelului

31 Mai 2013   •   08:35
Preşedintele sirian: Este o "presiune populară" de a se deschide frontul împotriva Israelului
Sursa foto: Foto: Intact Images

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că în Siria există o "presiune populară" pentru deschiderea frontului din Golan cu Israelul, adăugând că va candida la alegerile prezidenţiale din 2014 "dacă poporul vrea acest lucru", informează AFP.
   
"Există o presiune populară clară pentru a deschide frontul rezistenţei (împotriva Israelului) în Golan (...) Există mai mulţi factori, (între care) agresiunile israeliene repetate", a declarat el pentru televiziunea deţinută de Hezbollah, făcând aluzie la raidurile israeliene asupra unor ţinte militare din apropiere de Damasc în ultimele luni.
   
Platoul Golan a fost ocupat de Israel în 1967 şi de la acea dată nu mai sunt violenţe între cele două ţări, care au rămas teoretic în stare de război. Incidente minore au avut loc în Golan de la începutul conflictului din Siria.
   
În timp ce trupele regimului duc o bătălie încrâncenată împotriva rebelilor, Assad denunţă "un război mondial condus împotriva Siriei şi a politicii de rezistenţă", o aluzie la axa Siria-Iran-Hezbollah împotriva Israelului.
   
Dar, a adăugat el, "suntem foarte încrezători în victorie".
   
Preşedintele sirian, căruia opoziţia şi occidentalii îi cer să renunţe la putere, a declarat că nu va ezita să se prezinte la alegerile prezidenţiale din 2014, dacă poporul vrea acest lucru.
   
"Această problemă va fi decisă la momentul dorit (...) dacă simt că există o necesitate de a mă prezenta drept candidat şi dacă simt că poporul vrea această candidatură, nu voi ezita să fac acest lucru", a declarat el. "Dar dacă simt că poporul sirian nu vrea (...), nu voi candida".
   
În ceea ce priveşte proiectul de conferinţă de pace supranumit Geneva 2, pe care ruşii şi americanii încearcă să îl organizeze în iunie, el a declarat că orice acord între regimul său şi opoziţie va fi supus unui "referendum".
   
Opoziţia şi occidentalii "susţin că vor un Guvern de tranziţie, în care preşedintele să nu aibă niciun rol", a declarat el. Dar "prerogativele preşedintelui sunt fixate prin Constituţie şi preşedintele nu îşi poate abandona prerogativele".
   
O schimbare "a Constituţiei presupune organizarea unui referendum popular (...) dacă ei vor să discutăm aceste lucruri, ele vor fi prezentate la conferinţă şi, atunci când şi dacă se va ajunge la un acord, îl vom supune referendumului", a precizat Assad.
   
În ceea ce priveşte livrarea de către Rusia a unor rachete sol-aer sofisticate S-300, el a recunoscut că regimul său a primit un prim lot. "Acordurile trecute cu Rusia nu au legătură cu criza (...) Toate acordurile trecute cu Rusia vor fi onorate, iar o parte dintre ele au fost deja, recent (...) noi şi ruşii vom continua să onorăm aceste acorduri".
   
În cursul serii, postul de televiziune Canal 10 al televiziunii israeliene, care citează surse din cadrul serviciilor israeliene, a precizat că, "în pofida afirmaţiilor lui Assad, Moscova nu a început încă livrarea acestor rachete către forţele preşedintelui sirian".

Israelul nu a reacţionat oficial la declaraţiile lui Assad.
   

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close