Antena 3 CNN Externe Președintele SUA, Joe Biden, discurs la finalul vizitei în Polonia: ”Suntem din nou într-o bătălie pentru libertate. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată”

Președintele SUA, Joe Biden, discurs la finalul vizitei în Polonia: ”Suntem din nou într-o bătălie pentru libertate. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată”

Președintele american Joe Biden și-a început discursul care marchează finalul vizitei sale în Polonia făcând referire la mesajul Papei Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia, către Uniunea Sovietică în 1979. „Nu vă fie frică”, a spus el.

Președintele SUA, Joe Biden, discurs la finalul vizitei în Polonia: ”Suntem din nou într-o bătălie pentru libertate. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată”
Sursa foto: Antena 3 / Joe Biden în timpul discursului care marchează finalul vizitei în Polonia
de Adelina Miron    |    26 Mar 2022   •   19:40

„Am ieșit din nou în marea bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune... În această bătălie, trebuie să fim cu ochii limpezi. Această bătălie nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată. Ne-am adunat aici într-un loc sacru în istoria umanității  în căutarea pentru libertate, de generații Varșovia a rezistat de fiecare dată când libertatea le-a fost amenințată.”, a spus Biden, în fața Castelului Regal din Varșovia.

Mulțimea adunată în fața Castelului Regal a aplaudat când Biden a făcut o mențiune despre oamenii din Ucraina.

„Acum, în lupta perenă pentru democrație și libertate, Ucraina și poporul ei sunt în linia frontului, luptă pentru a-și salva națiunea, iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai largă pentru principii democratice esențiale care unesc toți oamenii liberi.

Mesajul meu către poporul Ucrainei este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării al Ucrainei, care cred că sunt aici în seara asta: Vă stăm alături. Punct", a transmis președintele SUA.

„Luptele de astăzi de la Kiev, Mariupol și Harkov sunt cele mai recente bătălii dintr-o luptă lungă.

Ungaria în 1956, Polonia în 1956 și apoi din nou în 1981, Cehoslovacia în 1968 – tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistența a continuat până când, în sfârșit, în 1989, zidul Berlinului și toate zidurile dominației sovietice, au căzut și poporul s-a impus.

Bătălia pentru democrație nu s-a putut încheia și nu s-a încheiat cu sfârșitul Războiului Rece.

În ultimii 30 de ani, forțele autocrației au reînviat în întreaga lume. Semnele sale distinctive sunt cele cunoscute. Disprețul pentru statul de drept, disprețul pentru libertatea democratică, disprețul pentru adevăr însuși.

Astăzi, Rusia a sugrumat democrația și a căutat să facă în altă parte.”, a mai spus Joe Biden.

Președintele SUA a declarat ”obscen” faptul că Vladimir Putin ”a mințit” spunând că încearcă să denazifice Ucraina.

Președintele SUA, între refugiații ucraineni în Polonia

Președintele american Joe Biden i-a vizitat, la Varșovia, pe refugiații din Ucraina, la finalul călătoriei sale pe continentul european.

Biden a discutat anterior cu președintele polonez Andrzej Duda și a participat la o reuniune desfășurată în capitala polonă, la care au dialogat secretarul de stat american, secretarul american al Apărării și omologii lor din Ucraina.

Înainte de a se duce în mijlocul refugiaților, pe stadionul Narodowy, președintele american s-a întâlnit cu chef Jose Andres și cu voluntarii ONG-ului World Central Kitchen, al cărui obiectiv este furnizarea de hrană pentru victimele dezastrelor.

Între refugiați, dintre care unii veneau din Mariupol, orașul distrus de bombardamentele ruse, liderul de la Washington s-a îmbrățișat cu o femeie care i-a povestit calvarul prin care a trecut până să ajungă în Polonia și a ridicat în brațe o fetiță îmbrăcată într-o haină cu buline roz, cu care și-a făcut selfie.

Președintele american Joe Biden a avut, sâmbătă, discuții cu omologul polonez, Andrzej Duda, la Palatul Prezidențial din Varșovia.

Anterior, Biden a participat la o întâlnire între secretarul de stat american, secretarul american al apărării și omologii lor ucraineni.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close