Preşedintele turc, acuzații grave la adresa statelor vestice

14 Iul 2017   •   19:37
Preşedintele turc, acuzații grave la adresa statelor vestice Foto: Agerpres/ EPA

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reproşat vineri statelor occidentale că se interesează numai de respectarea drepturilor omului în cazul puciştilor care au încercat să-l înlăture de la putere în lovitura de stat eşuată din urmă cu un an, nu şi de faptele acestora.

„În acea noapte au murit 250 de cetăţeni din tabăra noastră şi numai 35 de pucişti. Dar Occidentul întreabă numai despre aceştia din urmă. Întreabă câţi sunt în închisoare. Întrebaţi şi câţi oameni au ucis ei !”, a spus Erdogan într-un discurs televizat. 

„Dacă Turcia nu ar fi fost un stat de drept, acum aceşti trădători nu ar fi fost în închisoare, ci îngropaţi într-o gaură oarecare', a adăugat preşedintele turc, care a adresat apoi cuvinte dure celor care critică epurările desfăşurate în toată administraţia împotriva celor bănuiţi de legături cu structurile clericului musulman Fetullah Gulen, acuzat de Erdogan că se află în spatele loviturii de stat. 'Să lucreze în mediul privat. Cum să susţină statul trădătorii?”, s-a întrebat preşedintele turc. 

El a reafirmat că starea de urgenţă decretată pe 20 iulie 2016 şi prelungită de atunci la fiecare trei luni va rămâne în vigoare atât timp cât va fi necesar pentru a se putea lupta împotriva reţelelor puciştilor. 

Erdogan a vorbit în intervenţia sa şi despre eroismul poporului turc care s-a împotrivit loviturii de stat şi a apreciat că acest popor 'merită Premiul Nobel pentru Pace'.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close