Antena 3 CNN Externe Erdogan încearcă o nouă cale de a-l pedepsi pe fostul predicator Fethullah Gulen

Erdogan încearcă o nouă cale de a-l pedepsi pe fostul predicator Fethullah Gulen

Erdogan încearcă o nouă cale de a-l pedepsi pe fostul predicator Fethullah Gulen
20 Sep 2016   •   23:35

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut marţi de la tribuna Adunării Generale a ONU o acţiune internaţională împotriva fostului predicator Fethullah Gulen, acuzat că a pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, relatează AFP.

"De la această tribună, lansez un apel tuturor prietenilor noştri să ia măsurile necesare împotriva organizaţiei teroriste Fethullah pentru viitorul şi bunăstarea populaţiei lor", a declarat el.

În vârstă de 75 de ani, Fethullah Gulen trăieşte în exil în Statele Unite din 1999.

"Este evident din experienţa noastră că dacă nu combateţi această organizaţie chiar de acum, mâine va fi prea târziu", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

În opinia sa, este vorba despre "o ameninţare pentru securitatea naţională nu doar a Turciei, dar şi a celor 170 de ţări unde există (organizaţia lui Fethullah Gulen)". "În alţi termeni, majoritatea ţărilor reprezentante în Adunarea Generală sunt ameninţate în prezent de această structură clandestină", a adăugat el.

În repetate rânduri, Ankara a cerut Washingtonului extrădarea lui Fethullah Gulen şi a adresat autorităţilor americane documente care, potrivit autorităţilor turce, dovedesc implicarea lui în puciul eşuat.

Aflat în vizită în Turcia la sfârşitul lui august, vicepreşedintele american, Joe Biden, a declarat că "înţelege sentimentele intense" ale guvernului şi poporului turc pe subiectul Gulen. El a adăugat însă că Ankara trebuie să furnizeze mai multe elemente care să îl incrimineze pe fostul predicator dacă doreşte să obţină extrădarea lui.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facţiune a armatei s-a răsculat încercând să răstoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurări fără precedent în administraţia turcă - armată, justiţie, media, educaţie - pentru a-i alunga pe simpatizanţii lui Gulen. Tentativa de lovitură de stat s-a soldat cu peste 270 de morţi

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan Fethullah Gulen
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close