Antena 3 CNN Externe Președintele Turciei, atac furibund la adresa Olandei

Președintele Turciei, atac furibund la adresa Olandei

Președintele Turciei, atac furibund la adresa Olandei
12 Mar 2017   •   20:06

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat duminică Olanda drept o 'republică bananieră' şi a promis acestei ţări că 'va plăti preţul' pentru decizia de împiedica manifestaţii ale comunităţii turce la care urmau să participe miniştri din guvernul de la Ankara, relatează agenţia EFE.

Într-un discurs susţinut în localitatea Kocaeli, în estul ţării, Erdogan s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relaţiile cu Olanda. Această ţară a interzis avionului la bordul căruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rotterdam şi a expulzat-o de asemenea pe ministrul turc al familiei, Betul Sayan Kaya, cei doi oficiali de la Ankara dorind să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susţine reforma constituţională promovată de Erdogan.

'Ce aţi vrea să rezolvăm ? Să vedem! Deocamdată nu aţi plătit preţul. Mai întâi trebuie să plătiţi factura', a spus Erdogan, referindu-se la Olanda. Aceasta 'nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră', a continuat el.

Premierul olandez, Mark Rutte, al cărui partid liberal îşi dispută la alegerile de miercuri primul loc cu formaţiunea extremei drepte antimusulmane condusă de Geert Wilders, a declarat că a împiedicat desfăşurarea acelor mitinguri 'din raţiuni de securitate'. El a mai spus că doreşte o detensionare a situaţiei, dar nu a prezentat scuzele cerute de autorităţile de la Ankara.

În replică, Erdogan a afirmat că dacă Rutte 'sacrifică relaţia cu Turcia pentru alegerile (din 15 martie), atunci va plăti preţul'. 'Occidentul şi-a arătat adevărata faţă. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înşelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident', a susţinut Erdogan în intervenţia sa de duminică.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan Olanda turcia
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close