Antena 3 CNN Externe Președintele Turciei avertizează: "Răbdarea noastră are limite!"

Președintele Turciei avertizează: "Răbdarea noastră are limite!"

Președintele Turciei avertizează: "Răbdarea noastră are limite!"
14 Noi 2016   •   13:38

Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a acuzat Bruxelles-ul că face presiuni ca Ankara să renunțe la ideea de a se alătura Uniunii Europene.

Erdogan a lăsat de înțeles că ar putea organiza un referendum, pentru a vedea care este părerea poporului pe această temă.

“Uniunea Europeană ne presează să ne retragem din procesul de aderare la UE. Dacă ei nu ne vor, să decidă și să ne spună clar”, a declarat Erdogan, pentru cotidianul turc Hurriyet.

“Răbdarea noastră are limite. Dacă este nevoie, putem să consultăm și poporul turc. Să vedem ce au de spus oamenii”, a explicat liderul turc.

Ankara a demarat procesul de aderare la Uniunea Europeană în 2005. În martie 2016, ambele părți au semnat un acord istoric, care ar fi parafat un plan pentru a gestiona criza refugiaților.

Acordul încheiat în martie între Turcia și UE a redus în mod semnificativ fluxul de migranți ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia.

Astfel, în martie, UE s-a angajat să ofere Turciei 3 miliarde de euro în 2016 și 2017 și alte 3 miliarde mai târziu, în schimbul colaborării autorităților de la Ankara, care trebuiau să stăvilească afluxul de migranți ilegali și de refugiați către Europa.

Comisia Europeană a declarat că plățile către Turcia în cadrul acordului se bazează pe proiecte, nefiind vorba de o plată unică.

 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close